Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

PGU kids 2022 (pracovný názov)

Krátky opis
Vzdelávací program Považskej galérie umenia v Žiline v roku 2022.
Fotogaléria
Názov podujatia
PGU kids 2022

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
01.02.2022 - 31.12.2022

Popis projektu

Považská galéria umenia v Žiline s finančnou podporou Fondu na podporu umenia pripravila autonómny vzdelávací program na rok 2022, ktorý bude prebiehať pod značkou vzdelávacieho programu PGU kids. PGU kids vznikol (aj za podpory FPU) v roku 2021, má vlastnú vizuálnu identitu a v rámci neho boli v minulom roku realizované viaceré aktivity - workshopy, komentované prehliadky, letný detský tábor, pracovné zošity k výstavám a pod. (viac info o programe PGU kids na https://www.pgu.sk/pgu-kids/)." target="_blank">https://www.pgu.sk/pgu-kids/">https://www.pgu.sk/pgu-kids/). Projekt PGU kids 2022 (pracovný názov) je časť vzdelávacieho programu, ktorý bude prebiehať nezávisle od výstavného plánu v danom roku (podľa potreby naň bude príležitostne reagovať). Predstavuje 5 blokov, resp. tematických okruhov. Každý blok je sústredený na samostatný predmet záujmu, avšak vo vopred stanovenej postupnosti na seba voľne nadväzujú. Jednotlivé okruhy počas roka budú ponúkať odpovede na určitú nastolenú otázku v snahe zaujať a vzdelávať tak cieľové skupiny v oblasti umenia.

Tematické okruhy:
Blok 1: Čo vidíme, keď pozorujeme obraz? Blok bude venovaný stavbe umeleckého diela a oboznámi účastníkov s pravidlami kompozície. Zodpovie akú rolu zohráva vzájomná súhra farieb, foriem, línií a plôch.
Blok 2: Čo je to kontext umeleckého diela a ako vplývajú spoločenské, kultúrne, politické, technické alebo vedecké pokroky na vznik umenia? Druhý blok prinesie vybrané príklady a zdôrazní význam kontextu.
Blok 3: Dejiny umenia. Rozličné umelecké prúdy, štýly či skupiny a ako v nich zaviesť poriadok.
Blok 4: Prekvapivé súvislosti v umení naprieč stáročiami a ich prezentácia na konkrétnych príkladoch.
Blok 5: História a vznik múzeí umenia. Aké úlohy plnili kedysi a dnes? Blok pohľadom do zákulisia múzeí a galérií odhalí umenie samotného vystavovania.

Uvedené tematické bloky sú prezentované detskému divákovi, prispôsobené rôznym vekovým kategóriám. Program PGU kids 2022 je primárne orientovaný na organizované školské skupiny, ktorým prispôsobí formu prezentácie danej témy - od diskusných prednášok až po zážitkové aktivity a tvorivé dielne. Svoje opätovné využitie ponúka 3D model výstavných priestorov PGU (realizovaného s podporou FPU počas minuloročného vzdelávacieho programu PGU). Lektorsky sú vzdelávacie aktivity zabezpečené interným personálom PGU.

Podstatnou súčasťou projektu je vydanie katalógu/presnejšie propagačnej brožúry plánovaných edukačných aktivít PGU kids 2022, ktorá by (napr. pedagógov či rodičov) podrobne informoval o vzdelávacom programe a jeho obsahu a ktorý by zároveň predstavoval ucelenú podobu jeho propagácie. Katalóg bude vizuálne atraktívny, prehľadný a bude korešpondovať s vizuálnou identitou PGU kids.


Projekt je realizovaný s podporou Fondu na podporu umenia. FPU je hlavným partnerom projektu.

Názov prímateľa
Považská galéria umenia v Žiline

Celkový rozpočet:
2 450,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €