Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Betlehem

Krátky opis
Kysucké múzeum nadobudlo vďaka dotácii z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia v rámci akvizície vzácny drevený polychrómovaný betlehem z 20. rokov 20. storočia. Betlehem kúpil drotár zo Zákopčia začiatkom 30. rokov 20. storočia v Banskej Štiavnici počas spiatočnej cesty domov z drotárky v Budapešti a okolí (Maďarsko). Akvizíciu betlehemu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia betlehem

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
01.09.2021 - 30.06.2022

Popis projektu

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, nadobudlo vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia vzácny drevený polychrómovaný betlehem z 20. rokov 20. storočia, a to zakúpením od predávajúceho z obce Zákopčie, ktorý ho zdedil po prastarých rodičoch. Nákup betlehemu v celkovej hodnote 1250 eur bol realizovaný prostredníctvom dotačného podprogramu Fondu na podporu umenia 5.2.2 Akvizícia múzeí. Kysucké múzeum na akvizíciu získalo dotáciu vo výške 1000 eur a  v rámci spolufinancovania poskytlo zvyšných 250 eur z vlastných zdrojov.

Polychrómovaný betlehem pozostáva z plasticky rezaných, obojstranne opracovaných drevorezieb z lipového dreva, upevnených na základni. Tvorí ho jedenásť figúrok, jasličky pre Ježiška a dve zvieratá – vôl a osol, ktoré sú tradičnou súčasťou výjavu narodenia Božieho syna. Súčasťou sú aj nepôvodné, neskôr dokúpené figúrky oviec. Betlehem zhotovil neznámy insitný rezbár. Vyrezávané ľudské postavy majú charakteristické znaky betlehemov z banskoštiavnického regiónu (Banská Belá, Banská Štiavnica, Štiavnické Bane (Piarg), Vyhne a  Nová Baňa). Je to zrejmé na výrazných detailoch tvárí, na úprave vlasov, voľne padajúcich na ramená, na viacfarebnej polychrómii, na naznačenom odeve, v páse prepásanom opaskom, aj na odpozorovanom, realisticky naznačenom pohybe postáv, vykonávajúcich určitú činnosť.

Betlehem kúpil drotár zo Zákopčia začiatkom 30. rokov 20. storočia v Banskej Štiavnici počas spiatočnej cesty domov z drotárky v Budapešti a okolí (Maďarsko). Časom dokúpil štyri porcelánové ovečky na skompletizovanie tradičného betlehemského výjavu. Betlehem je v zachovalom stave, s chýbajúcim časťami štyroch postáv a štyroch zvierat.

Získaná akvizícia, podporená z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia, obohatila zbierkový fond Etnografia 1.

Akvizíciu betlehemu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.


Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
1 250,00 €

Výška podpory:
1 000,00 €