Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Figuli art

Krátky opis
Hrnčiarstvo patrilo medzi najrozšírenejšie a najstaršie remeslá vôbec. Tvárnosť hliny a jej bohatý výskyt umožňovali človeku už od najstarších čias výrobu rôznych úžitkových predmetov. V nich sa odráža spôsob života, úroveň výroby, kultúra a umenie našich predkov. O výskyte hrnčiarov na dolnej Orave svedčí aj priezvisko Figuli, čo v latinčine znamená hrnčiar. V historických záznamoch obce Srňacie sa dokonca uvádza, že jeden z jej obyvateľov patril do hrnčiarskeho cechu.
Fotogaléria
Názov podujatia
Figuli art

Miesto konania / kraj
Dolný Kubín / Dolný Kubín

Termín konania
20.08.2022 - 21.08.2022

Popis projektu

Hrnčiarstvo patrilo medzi najrozšírenejšie a najstaršie remeslá vôbec. Jeho začiatky siahajú do predhistorických dôb. Tvárnosť hliny a jej bohatý výskyt umožňovali človeku už od najstarších čias výrobu rôznych úžitkových predmetov. V nich sa odráža spôsob života, úroveň výroby, kultúra a umenie našich predkov. O výskyte hrnčiarov na dolnej Orave svedčí aj priezvisko Figuli, čo v latinčine znamená hrnčiar. V historických záznamoch obce Srňacie sa dokonca uvádza, že jeden z jej obyvateľov patril do hrnčiarskeho cechu. Srňacie je jedinečná lokalita, v ktorej sa nachádzajú objekty NKP. V tomto autentickom prostredí by sme chceli dať ľuďom možnosť dozvedieť sa prostredníctvom workshopu čo najviac o tradícií hrnčiarstva v regióne a taktiež im umožniť vyskúšať si prácu s keramikou. Workshop bude prebiehať pod dohľadom skúsených keramikárov a na projekte sa bude podieľať aj etnografky, mapujúce práve oblasť Dolnej Oravy. Workshopy budú prebiehať v priestore pri drevenici zapísanej v zozname NKP označovanej ako "U Kutlíkov". 

Názov prímateľa
Capreolus

Celkový rozpočet:
1 200,00 €

Výška podpory:
1 000,00 €