Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia PGU v Žiline 2021/2 - Peter Meluzin: Afterparty, 2012

Krátky opis
Získanie akvizície - videa Afterparty, 2012, od Petra Meluzina (1947-2019) je súčasťou výskumu žiadateľa - PGU v Žiline. Výskum je zameraný na umenie intermédií a mediálne umenie - ich (dobovú) interpretáciu, možnosti a kontexty vystavovania takýchto diel a ich kľúčových autorov. Jedným z dôležitých výstupov z tohto projektu je expozícia Prvé múzeum intermédií v PGU Žilina so sprievodnými publikáciami a programami.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia PGU v Žiline 2021/2 - Peter Meluzin: Afterparty, 2012

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
01.09.2021 - 30.06.2022

Popis projektu

Akvizičný program PGU v Žiline v roku 2021 spočíva v získaní dôležitých diel intermediálneho a mediálneho umenia, v tomto prípade - videoinštalácií zásadného autora prvej generácie slovenského videoartu a intermediálneho umenia. Dielo je jedným z posledných videodiel umelca. Jeho špecifikum spočíva aj v tom, že ide o autonómne video - v kontexte jeho mediálnej tvorby sú diela tohto typu skôr ojedinelé. Patrí však do kategórie diel mediálneho charakteru, ktoré je možné získať, a opätovne prezentovať. Prioritou PGU v Žiline - v zmysle jej akvizičnej stratégie v najbližšom období, je postupne získať tieto diela do zbierkového fondu a zachovať ich - majú nespochybniteľnú možnosť opätovných prezentácií v budúcnosti, a sú kľúčovými dielami videoumenia po roku 1989.

Peter Meluzin

Afterparty, 2012

video, farba, zvuk, 7´ 6´´, slučka

Autonómne video výtvarníka zachytáva prázdne priestory, kde patinu času verne demonštrujú závoje hustých pavučín s pavúkmi povievajúce vo vánku za zvukov meditatívnej hudby. Je dominantnou zložkou videa popri obrazovej časti, v ktorej sa striedajú zábery na celky i detaily. Autor zachytil podzemné priestory na Konventnej ulici č. 14 v Bratislave, kde sa na jar 1989 uskutočnila neoficiálna výstava Suterén. Bola zavŕšením akčných podujatí Terény (1982 – 1985), kolektívnou in-situ akciou s výstupmi do inštalácie a objektu. Ak aj bolo Meluzinom koncipované ako podvratná reakcia na vtedajšiu hegemóniu neoexpresionistickej maľby, popri anticipácii nových médií, nalinkovala konanie ďalších podujatí, najmä výstav Elektráreň T. a ON/OFF, ktoré prvý krát prezentovali práve videomédiá. Kontext udalostí zviazaných s priestorom, kde video vzniklo, formátuje jeho interpretáciu: môže byť archeológiu priestoru, pripomenutím jeho genia loci prostredníctvom obrazu - sugestívneho vo výraze. Po prvý raz naozaj stíšený tón narácie diela autora má svojej opodstatnenie: expresívne tvaroslovie k úvahe nad uplynulou periódou v umení a udalosťami, ktoré jeho obraz od roku 1989 zmenili, nie je potrebné. Navyše, slovami autora, čiže vizuálnym jazykom videa: priestory Suterénu aj tak stále zostávajú alternatívnymi.

Získanie videa doplní zbierku intermédií a mediálneho umenia - jej budovanie je súčasťou výskumných aktivít PGU venovaných videoumeniu a intermédiám. Výskum ovplyvnila i predčasná smrť autora v roku 2019 - PGU momentálne pracuje i na získaní umelcovho archívu do svojej správy s cieľom zachrániť ho. Tak podobne získanie uvedenej akvizície sleduje cieľ uchovať tvorbu umelca - ide o prakticky jednu z posledných existujúcich video diel autora. Získanie diela prináša možnosť ho ďalej vedecky spracovať – vystavením, textovým prehodnotením. Jeho prezentácia alebo zapožičanie na iné prehliadky umenia bude pozitívnou referenciou o tomto úseku akvizičnej činnosti PGU pre odbornú, ale aj širšiu kultúrnu verejnosť.

Názov prímateľa
Považská galéria umenia v Žiline

Celkový rozpočet:
3 750,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €