Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia PGU 2021/3 - Ladislav Čarný: Vysávanie pre mužov, 2001

Krátky opis
Získanie akvizície - interaktívnej inštalácie Vysávanie pre mužov, od Ladislava Čarného (nar.1949) je súčasťou výskumu žiadateľa - PGU v Žiline. Výskum je zameraný na umenie intermédií a mediálne umenie - ich (dobovú) interpretáciu, možnosti a kontexty vystavovania takýchto diel a ich kľúčových autorov. Jedným z dôležitých výstupov z tohto projektu je expozícia Prvé múzeum intermédií v PGU Žilina so sprievodnými publikáciami a programami.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia PGU 2021/3 - Ladislav Čarný: Vysávanie pre mužov, 2001

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
01.09.2021 - 30.06.2022

Popis projektu

Ladislav Čarný : Vysávanie pre mužov (z cyklu Domáce práce pre mužov), 2001, interaktívna inštalácia
vysávač, ultrafialové svietidlo v hubici, koberec (400 x 150 cm) s textom napísaným fosforovou farbou


Dielo vzniklo ako súčasť cyklu Domáce práce pre mužov (Vysávanie pre mužov, Žehlenie pre mužov), ktorý reflektuje a súčasne spochybňuje tradičné ponímanie rolí pri starostlivosti o domácnosť. Pri vysávaní sa na koberci zviditeľnia časti textu. Ide o feministický text Meret Oppenheimovej, ktorý bol súčasťou je ďakovnej reči pri preberaní ocenenia mesta Bazilej v januári 1975. Ak by sme na túto sériu, resp. dvojicu prác, - z ktorej dielo Žehlenie pre mužov (2004), je už v zbierke PGU, nazerali optikou feminizmu, tvorí ojedinelú kategóriu diel, v ktorej autor – z pozície muža – reflektuje na problematiku delenia rodových rolí a im prislúchajúcich činností vykonávaných ženami a mužmi. Z hľadiska formy diela – interaktívna inštalácia, je pokračovaním skupiny diel umelca, v ktorých pracuje s textom: týka sa jeho významu, problematickosti spojenej s jeho vnímaním, no tiež výkladu a nemožnosti ho uchopiť – čo autor demonštroval tým, že pri interakcii s inštaláciou (vysávaním) nebolo možné ho odčítať celý – pod UV svetlom v trubici vysávača sa na koberci objavila vždy len príslušná časť, bol vytvorený fosforeskujúcou farbou. Práca so svetlom v rôznych formách: zrkadlenie, odraz, no i na báze popísanej techniky jeho vynárania sa v tme prostredníctvom svetelného textu, je dôležitý indikátor jeho tvorby.


Dielo bolo prvýkrát vystavené na výstave Lighthouse v PGU v Žiline a v GJK v Trnave v r. 2001. (Ďalšie výstavy: Galéria Buryzone, 2002. Galéria Slovenského inštitútu Praha, 2006. Dom Umenia Bratislava, 2010. Galéria umenia E. Zmetáka, Nové Zámky, 2014.)

Zámerom akvizície je rozšíriť kolekciu diel postfeministického a feministického umenia, ktorú galéria ako tematický celok postupne buduje už od 90. rokov - a dôležitou referenciou o tejto kolekcii je expozícia PMI III Nežná sila. Získanie tohto diela prináša možnosť ho ďalej vedecky spracovať – vystavením, textovým prehodnotením. Jeho prezentácia alebo zapožičanie na iné prehliadky umenia bude pozitívnou referenciou o tomto úseku akvizičnej činnosti PGU pre odbornú, ale aj širšiu kultúrnu verejnosť.

Názov prímateľa
Považská galéria umenia v Žiline

Celkový rozpočet:
6 875,00 €

Výška podpory:
5 500,00 €