Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia PGU 2021/4 Eva Filová: Sladké zajtrajšky, 1992 - 2002

Krátky opis
Získanie akvizície - diela Evy Filovej: Sladké zajtrajšky (1998 - 2002) je súčasťou výskumu PGU v Žiline zameraného na umenie intermédií a mediálne umenie - ich (dobovú) interpretáciu, možnosti a kontexty vystavovania takýchto diel a ich kľúčových autorov.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia PGU 2021/4 Eva Filová: Sladké zajtrajšky, 1992 - 2002

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
01.09.2021 - 30.06.2022

Popis projektu

Eva Filová (1968) je dôležitou autorkou intermediálneho a mediálneho umenia, umelkyňou s vyhraneným programom v oblasti feministického umenia - v tejto oblasti patrí medzi jeho kľúčové predstaviteľky v období po roku 1989. V roku 2017 PGU v Žiline do zbierky získala jedno z jej ťažiskových diel - Bez rozdielu (2001), ktoré bolo súčasťou medzinárodnej výstavy Gender check (2009, MUMOK) zameranej na rodové aspekty v umení strednej a východnej Európy a momentálne je súčasťou kolekcie diel prezentovaných v aktuálnej expozícii PGU - Prvé múzeum intermédií III Nežná sila, venovanej umeniu postfeminizmu, feminizmu a rodovým otázkam. Cieľom je získanie ďalších diel tejto umelkyne - predovšetkým ďalšieho dôležitého a ťažiskového diela v tvorbe Evy Filovej - Sladké zajtrajšky - série apropriovaných volebných lístkov autorkinými zásahmi (kresba, koláž, kombinovaná technika) interpretovaných. Zámerom je vytvoriť konzistentný súbor diel Evy Filovej v rámci zbierkového fondu PGU v Žiline. Tiež rozšíriť kolekciu diel postfeministického a feministického umenia, ktorú galéria ako tematický celok postupne buduje už od 90. rokov - a dôležitou referenciou o tejto kolekcii je aj spomínaná expozícia PMI III Nežná sila.


Popis diela:
Eva Filová - Sladké zajtrajšky (1992 - 2002)
kombinovaná technika na papieri, maľba, kresba, koláž
40 ks á 14,8 x 21 cm, 16 ks 21 x 29,7 cm
Dielo - prezentované ako séria v inštalácii (prispôsobovanej parametrom priestoru), čiže s variabilnými rozmermi - je sériou apropriovaných (privlastnených) volebných lístkov (kandidátok politických strán) z volieb do parlamentu v rokoch 1992 - 2002, ktoré autorka ilustrovala podvratným jazykom - používajúci (vlastný) systém sexuálnych symbolov. Využila vážne/seriózne vnímané tlačoviny, aby poukázala na problém, že politickí predstavitelia, spojení v systéme politických strán, sú jedincami, ktorí sú vystavení polarite túžba po moci - služba verejnosti. Jej jazyk - v zmysle interpretácií lístkov, je vyslovene radikálny - kresbami so sexuálnymi konotáciami, sú jednotlivé motívy vytvárané a aplikované na konkrétne politické strany. Dielo poukazuje aj na mocenské a nedemokratické praktiky týchto strán, tiež na to, že ich výlučnými predstaviteľmi sú muži.


Získanie tohto diela prináša možnosť ho ďalej vedecky spracovať – vystavením, textovým prehodnotením. Jeho prezentácia alebo zapožičanie na iné prehliadky umenia bude pozitívnou referenciou o tomto úseku výskumne a akvizičnej činnosti PGU pre odbornú, ale aj širšiu kultúrnu verejnosť.

Názov prímateľa
Považská galéria umenia v Žiline

Celkový rozpočet:
3 750,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €