Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia PGU 2021/5 Eva Filová: Angažovaný šatník, 2006-2014

Krátky opis
Získanie akvizície - diela Evy Filovej: Angažovaný šatník (2006 - 2014) je súčasťou výskumu PGU v Žiline zameraného na umenie intermédií a mediálne umenie - ich (dobovú) interpretáciu, možnosti a kontexty vystavovania takýchto diel a ich kľúčových autorov.
Fotogaléria
Názov podujatia
Akvizícia PGU 2021/5 Eva Filová: Angažovaný šatník, 2006-2014

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
01.09.2021 - 30.06.2022

Popis projektu

Eva Filová (1968) je dôležitou autorkou intermediálneho a mediálneho umenia, umelkyňou s vyhraneným programom v oblasti feministického umenia - v tejto oblasti patrí medzi jeho kľúčové predstaviteľky, predovšetkým v období po roku 1989. V roku 2017 PGU v Žiline do zbierky získala jedno z jej ťažiskových diel - Bez rozdielu (2001), ktoré bolo súčasťou medzinárodnej výstavy Gender check (2009, MUMOK) zameranej na rodové aspekty v umení strednej a východnej Európy a momentálne je súčasťou kolekcie diel prezentovaných v aktuálnej expozícii PGU - Prvé múzeum intermédií III - Nežná sila venovanej umeniu postfeminizmu, feminizmu a rodovým otázkam. Cieľom je získanie ďalšieho diela tejto umelkyne - Angažovaný šatník (2006 - 2014). Zámerom je vytvoriť konzistentný súbor diel Evy Filovej v rámci zbierkového fondu PGU v Žiline. Tiež rozšíriť kolekciu diel postfeministického a feministického umenia, ktorú galéria ako tematický celok postupne buduje už od 90. rokov - a dôležitou referenciou o tejto kolekcii je aj spomínaná expozícia PMI III Nežná sila.


Popis diela:
Eva Filová - Angažovaný šatník (2006 - 2014)
inštalácia - textil, farba na textil, štipce, šnúra na bielizeň, 18ks bielizne s nápismi
Čierne a biele kusy bielizne (ponožky, rukavice, ženská aj mužská spodná bielizeň, tielka, tričká, čiapka, opasok) sú nainštalované na šnúre, pripnuté štipcami ako sušiace sa prádlo. Kusy oblečenia nesú nápisy ako eutanázia, sterilizácia, interrupcia, registrované partnerstvo, výhrada svedomia, odluka cirkvi, intolerancia, katechizmus, atď. Autorka v tejto inštalácií stavia vedľa seba pojmy, ktoré reprezentujú ľudskoprávne hnutia a na druhej strane nehybnosť cirkevných dogiem. Bielizeň, ako kus oblečenia, ktorý nosíme na koži, ale zároveň sa dá vyzliecť, oprať či vymeniť, tu zohrávajú úlohu symbolu a má viac možností interpretácie. Všetky nápisy odkazujú na citlivé témy, ktoré aj vďaka typu oblečenia a farby môžu identifikovať toho, kto ich nosí. Takisto ich možno vnímať aj ako prejav odporu voči snahám okliešťovať reprodukčné práva žien - autorka viaceré z textílií (tričká) použila ešte pred realizáciou predmetnej inštalácie ako "rekvizity/kostýmy", ktoré obliekla aktérom videu Možnosť voľby (2003), ktoré reagovalo práve na tento aspekt.

Dielo bolo od svojho vzniku súčasťou viacerých dôležitých výstav:
2006 – 4 + jeden, Slovenský inštitút, Praha
2012 – Oltáre súčasnosti – súčasné oltáre, Turčianska galéria, Martin
2014 – Tutti Frutti - festival súčasného umenia a kultúry, Nová tržnica Bratislava (Angažovaný butik)
2015 – Fem(inist) Fatale, LAB, Kunsthalle Bratislava

Získanie tohto diela prináša možnosť ho ďalej vedecky spracovať – vystavením, textovým prehodnotením. Jeho prezentácia alebo zapožičanie na iné prehliadky umenia bude pozitívnou referenciou o tomto úseku akvizičnej činnosti PGU pre odbornú, ale aj širšiu kultúrnu verejnosť.

Názov prímateľa
Považská galéria umenia v Žiline

Celkový rozpočet:
1 250,00 €

Výška podpory:
1 000,00 €