Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kláštor Opening 2022. Taskscape: Krajina činností

Krátky opis
Multimediálny projekt Kláštor Opening sa vyvíja od roku 2019. Charakteristické je preň situovanie v prostredí sakrálnej pamiatky a jej reflexia skrz jazyk a optiku vizuálneho umenia. Projekt prioritne rozvíja a prezentuje umeleckú tvorbu a zároveň dočasne aktivizuje pamiatku z polovice 18. storočia – Kláštor hieronymitánov v obci Štiavnické Bane. Jeho súčasťou sú tiež odborné prednášky z oblasti teórie a dejín umenia a súčasného umenia, architektúry, histórie, obnovy a ochrany pamiatok.
Fotogaléria
Názov podujatia
Kláštor Opening 2022 „Taskscape“

Miesto konania / kraj
Štiavnické Bane / Banská Štiavnica

Termín konania
04.08.2022 - 05.08.2022

Popis projektu

Katarína Balúnová, Gabriela Birošová, Martin Jombík, Viktor Fuček, Kateřina Kocourková, Dominika Škorváneková / kurátorka: Michaela Šuranská / Kláštor hieronymitánov / Štiavnické Bane / 4.8. – 5.8. 2022 / vernisáž 5.8. o 18:00 hod

 

Program

4.8. / štvrtok / 17:30 hod / Pamiatkarske objavy v teréne a ich interpretácia / odborná  prednáška / PhDr. Matúš Martinák

5.8. / piatok / 2022 od 17:00 do 20:00 hod

17:00 - Nongalerijná umelecká sféra / odborná  prednáška / PhDr. Alena Vrbanová, PhD

18:00 – vernisáž výstavy Taskscape a komentovaná prehliadka

+ Spektrum / prezentácia projektu Veroniky Šmírovej

 

 Multimediálny projekt Kláštor Opening sa vyvíja od roku 2019. Charakteristické je preň situovanie

v prostredí sakrálnej barokovej pamiatky a jej reflektovanie skrz jazyk a optiku vizuálneho umenia.

Projekt prioritne rozvíja a prezentuje umeleckú tvorbu a zároveň dočasne aktivizuje, oživuje pamiatku z polovice 18. storočia – Kláštor hieronymitánov v obci Štiavnické Bane.  Jeho súčasťou sú tiež odborné prednášky z oblasti teórie a dejín umenia a súčasného umenia, architektúry, histórie, obnovy a ochrany pamiatok.

 

Témou tohtoročnej výstavy je taskscape - ,,krajina utváraná ľudskou činnosťou“ (Ingold, T., 1993). Termín indikuje špecifiká a tvaroslovie okolitej krajiny formovanej storočiami baníckej aktivity.

 

Výstava bude zhŕňať diela týchto autorov a autoriek:

Katarína Balúnová, Gabriela Birošová, Martin Jombík, Viktor Fuček, Kateřina Kocourková, Dominika Škorváneková.

 

Súčasťou podujatia bude prednáška PhDr. Aleny Vrbanovej, PhD na tému ,,Nongalerijná umelecká sféra“, prednáška PhDr. Matúša Martináka s názvom ,,Pamiatkarske objavy v teréne a ich interpretácia“ a prezentácia projektu intermediálnej umelkyne Veroniky Šmírovej -  „Spektrum“.

 

 

 

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner.

 

Ďalší partneri:

Štiavnické Bane, UM, n.o. a Rozkvet Gallery, Akadémia umení v Banskej Bystrici, SES ENERGY, a.s. 

Názov prímateľa
UM, n. o.

Celkový rozpočet:
2 109,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €