Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Zastávky umenia v regiónoch (sezóna AND 2022/23)

Krátky opis
Pracovná účasť, stretnutia a rokovania na medzinárodnom festivale pouličného divadla v súvislosti s prípravou – dramaturgickým výberom na Festival AMPLIÓN – Nový kabaret & pouličné umenie v Banskej Štiavnici.
Fotogaléria
Názov podujatia
Festival OLALA Lienz

Miesto konania
Rakúsko

Termín konania
27.07.2022 - 30.07.2022

Popis projektu

V roku 1992 malé, alternatívne kultúrne združenie s názvom „Ummi Gummi“ urobilo prvé pokusy ukázať niečo ako pouličné divadlo v Lienzi, v prvých piatich rokoch spolu s mestským festivalom v Lienzi a len šiestimi skupinami. V roku 1997 sa uskutočnil prvý samostatný, dvojdňový festival pouličného divadla, ktorý sa po rastúcom ohlase od roku 2002 volá Olala a trvá päť dní.

Dnes je Ummi Gummi kultúrnou inštitúciou a Olala je jedným z najväčších festivalov pouličného divadla južne od hlavného alpského hrebeňa.

Za posledné tri desaťročia sa Olala pre svoj inovatívny a nekonvenčný charakter vypracoval na jeden z najpopulárnejších a najznámejších festivalov tohto druhu v Európe. Festival a jeho umelci (cca 40 skupín z 15 rôznych krajín) premieňajú mestský životný priestor na veľkú kultúrnu arénu pod holým nebom, okúzľujú okoloidúcich na zvedavých pozorovateľov a formujú každodenný život do zmyselného kultúrneho zážitku. Festival stále hľadá niečo nové spája prvky umenia, divadla a cirkusu a predstavuje tak nové súčasné podoby performatívnych produkcií. Dôležitosť pre miestnych obyvateľov a hostí je v mnohých ohľadoch enormná, výživa mysle a duše vytvára dlhé očakávania a dlhé následky. Olala nielenže mení mesto,

Olala obráti mesto hore nohami a prekvapí inscenáciami, ktoré by človek inak čakal skôr vo veľkých mestách ako v malom mestečku v tirolských horách. Počas festivalového týždňa sa Lienz ukazuje vo farebných šatách. Olala od svojich počiatkov zaujal vysokou umeleckou kvalitou a náročnými, zábavnými, ale aj premyslenými a náročnými predstaveniami, ktoré oslovujú všetky generácie. Zároveň sa zámerne dištancuje od lacnej grotesky a žonglovania, aké možno nájsť na mnohých peších zónach v iných mestách.

Olala je skutočným diváckym magnetom, každoročné predstavenie navštevuje približne 40 000 hostí festivalu zo susedných regiónov, z celého Rakúska a mnohých kútov Európy, čo sa odráža aj v médiách. Mnohé tlačené médiá, rozhlasové a televízne stanice informujú o špičkovom programe Olala, mimoriadne veselej nálade a jedinečnej atmosfére v peknom mestečku Lienz v Dolomitoch.

Názov prímateľa
Ansámbel nepravidelného divadla n.o.

Celkový rozpočet:
19 880,00 €

Výška podpory:
16 000,00 €