Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

DEDINA OŽÍVA

Krátky opis
Gemersko-malohontské osvetové stredisko - kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Drienčany, OZ Valgata Drienčany, ECAV Drienčany Vás po 17. krát pozývajú do Drienčan na podujatie Dedina ožíva. Po dvojročnej prestávke sa tešíme na stretnutie s Vami pri rozprávkach, gastronomickcýh špecialitách a folklórnych tradíciách.
Fotogaléria
Názov podujatia
Dedina ožíva

Miesto konania / kraj
Drienčany / Rimavská Sobota

Termín konania
23.07.2022

Popis projektu

Gemersko - malohontské osvetové stredisko - kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Drienčany, ECAV Drienčany, o.z. Valgata Drienčany pozývajú na XVII. ročník podujatia Dedina ožíva v Drienčanoch. Podujatie je venované ľudovým tradíciám, prezentácia tradičných remesiel na Jarmoku remesiel, na tvorivých remeselných dielňach, ale aj scénickými folklórnymi programami na hlavnej scéne. Na otvorení podujatia od od 9,30 Vás spolu so starostom obce privítajú bubeník Martin Pliešovský, fujarista Dušan Ceber z FS Rimavan z Rimavskej Soboty, heligonkári z FS Vepor Ján Kožiak, Ľubomír Zvara z FS Vepor z Klenovca, Michla Kyzek z Čerenčina. Zavíta aj kráľ s kráľovnou. Vyberú sa v sprievode ku remeselnému jarmoku, na ktorom Vás na chodúľoch pozdravia najväčší remeselníci v podaní kauklarov. V múzeu slovenskej rozprávky v Pamätnej fare Pavla Emanuela Dobšinského Vás zavedieme do Labyrintu Dobšinského rozprávok výstavou rozprávkových párt,  obrazov a prezentácie kalendára Mušiek Ivany Jackuliakovej a Petry Rapčanovej. Na vernisáži si vypočujte uspávanky v podaní Jaroslavy Vaculčiakovej z Vyšnej Pokoradze a Stanislavy Zvarovej z Klenovca. Prezentáciu si budete môcť pozrieť počas celého dňa.  

Na dvore Pamätnej fary od 10:30 si najmenší budú môcť o pozrieť rozprávku v podaní Divadla na hojdačke TdPaslík. Ďalšiu rozprávku pod názvom Kedy stromy spievajú?,  uvedú od 15:00. Počas dňa sa budú o animačné aktivity pre deti starať kaukliari - Najväčší remeselníci.

Na hlavnej scéne od 10:30 uvedieme program pod názvom Na dedine dobre, v ktorom sa predstavia ľudoví rozprávači Mária Kropáčová a Juraj Matiaš z Folklórnej skupiny Bažalička z Plachtiniec – Príbeliec, Folklórna skupina Bystränky z Rožňavského Bystrého a Folklórna skupina Lieščina z Rimavskej Soboty. Od 13:30 sa predstavia s programom Medzi dvoma vŕšky Fujarista Dušan Ceber z FS Rimavan z Rimavskej Soboty, Folklórny súbor Vepor z Klenovca, Martina Ťasková Kanošová s manželom Viktorom Ťaskom a ĽH FS Vranovčan z Vranova nad Topľou, ako aj ľudoví rozprávači Mária Kropáčová a Juraj Matiaš.

Počas celého dňa si môžu návštevníci pochutnať na dobrotách v kulinárskych dvoroch, podporiť remeselných majstrov na Jarmoku remesiel. Pozorovanie slnka Vám umožní Gemersko – malohontská hvezdáreň z Rimavskej Soboty.  Planétu ZEM Vám priblíži Krajská hvezdáreň a planetárium Žiar nad Hronom. Pozývame Vás aj na návštevu Rozprávkových slnečných hodín, Rozprávkového labyrintu, Krás Drienčanského krasu. Na detičky čaká maľovanie na tvár, aquazorbing, remeselné tvorivé dielne, enviro-tvorivé hry a nebude chýbať ani ukážka vyrezávania sôch. Účastníci dvorov budú súťažiť o najrozprávkovejší dvor. Pre malé princezné máme pripravenú súťaž o najkrajšiu princeznú (kto má záujem, zaregistrujte sa do 11:00 pri pódiu v stánku Gemersko -malohontského osvetového strediska). Súťaž bude prebiehať od 12:00 - 13:00 na hlavnom pódiu.

Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Názov prímateľa
Gemersko - malohontské osvetové stredisko

Celkový rozpočet:
5 978,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €