Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

31.ročník medzinárodného hudobného festivalu Slovenské historické organy

Krátky opis
Unikátnosť medzinárodného festivalu Slovenské historické organy/ Slovak historic organs spočíva nielen v prezentovaní kvalitného interpretačného organového umenia, ale hlavnou hodnotou je poukázanie na vzácne organy na Slovensku. Festivalová dramaturgia prináša koncerty na historických organoch v rôznych lokalitách Slovenska: Kežmarok, Tomášov a Veterná Poruba. V edícii tomto roku pokračujeme v prezentovaní vzácnych nástrojov v našom hlavnom meste v edícií Slovak Historic Organs in Pressburg.
Fotogaléria
Názov podujatia
Slovenské historické organy/ Slovak historic organs, XXXI.

Miesto konania / kraj
Kežmarok / Kežmarok

Termín konania
17.07.2022 - 31.08.2022

Popis projektu

Ponuka koncertov 31. ročníka festivalu Slovenské historické organy/Slovak historic organs kontinuálne nadväzuje na tradíciu predstaviť unikátne historické organy z rozličných lokalít Slovenska. Každý z vybraných nástrojov, na ktorom odznie organový recitál je jedinečný z hľadiska estetiky, zvukovosti, architektonicko-výtvarného riešenia a umeleckého spracovania.


Na úvodnom festivalovom koncerte v Kežmarku zaznejú v podaní českej organistky Marty Wierzgoń dva vzácne historické organy, postavené v rozličnom období našej histórie. Dvojmanuálový organ Vavrinca Čajkovského (Laurentius Czeukowsky) z roku 1720, v Evanjelickom artikulárnom kostole, je čerstvo po pamiatkovej obnove. Druhá časť koncertu sa uskutoční na organe firmy Gebrüder Rieger Jägerndorf, z konca 19. stor.. 


Druhý koncert sa po prvý krát v histórii festivalu uskutoční v juhozápadnej časti Slovenska v obci Tomášov (okres Senec). Organ bratislavského organára Michala Slezáka z roku 1864 rozozvučí slovenský interpret a lekár Andrej Harinek.


V Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci sa nachádza malý štvorregistrový pozitív, ktorého autorstvo sa pripisuje Karolovi Janečkovi, postavený  pravdepodobne v roku 1781.  Tento unikátny nástroj umelecký predstaví Swen Ingvart Mikkelsen, ktorý je profesorom organu na Kráľovskej akadémii hudby v Kodani (Dánsko).


Pozitív vo Veternej Porube patrí svojou zachovalosťou a farbitosťou svojich hlasov k našim najkrajším pamiatkam.Vďaka viacerým finančným príspevkom z dotačných programov MK SR sa podarilo zdevastovaný nástroj zachrániť a zreštaurovať. Na festivale sa zaznie po mnohých rokoch a to v podaní srbskej interpretky  - Lany Jelenkovič. 


Záverečnou bodkou festivalovej dramaturgie bude už tradične koncert v Rímskokatolíckom farskom kostole sv. Michaela Archanjela v Čunovo, kde sa predstaví renomovaný súbor špecializovaný na starú hudbu Il cuore barocco v spojení so slovenským interpetom a skladateľom Vladimírom Kopcom (SR). Na koncerte zaznejú diela sólového aj komorného charakteru s dôrazom na prezentovanie zvukovosti a krásy miestneho historického 6-registrového organu neznámeho majstra z prvej tretiny 19. storočia.


VOĽNÝ VSTUP NA VŠETKY KONCERTY

Festival z verejných zdrojov podporil: Fond na podporu umenia

S finančným príspevkom: Bratislavského samosprávneho kraja a Nadácie mesta Bratislavy / With a financial contribution of the Bratislava Self-governing Region and the Bratislava City Foundation

Mediálni partneri / Publicity partners: Hudobný život, Tv LUX, Rádio Devín, RTVS, Rádio Mária Slovensko, Kam do mesta, Citylife



Názov prímateľa
ORGANyBOF

Celkový rozpočet:
6 700,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €