Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hidepark 2022

Krátky opis
Hidepark je kultúrne centrum v Nitre postavené na dobrovoľníckom nadšení na bývalej skládke odpadu. Zo začiatku išlo hlavne o miesto, kde sme sa mohli ako komunita stretávať a prezentovať nekomerčnú hudbu. Postupne sme sa vyvinuli a v súčasnosti tu pôsobia nielen organizácie umelecké, ale aj športové a ekologické. Návštevníci sú rôznorodí, niektorí pestujú zeleninu v komunitnej záhrade, iní využívajú verejný gril, cyklo-dráhu, navštevujú workshopy alebo chodia primárne za umeleckým zážitkom.
Fotogaléria
Názov podujatia
Divadlo Pôtoň: Terra Apathy

Miesto konania / kraj
Nitra / Nitra

Termín konania
26.07.2022

Popis projektu
Inscenácia Terra Apathy čerpá z príbehu obce Horné Opatovce, ktorá po výstavbe hlinikárne v Žiari nad Hronom čelila ekologickej katastrofe a v roku 1969 bola uznesením vlády Československej socialistickej republiky zlikvidovaná a vymazaná z mapy.

Tvorcovia inscenácie Terra Apathy nadväzujú projektom na dramaturgickú líniu dokumentárneho divadla v ktorej sa venujú zabudnutým alebo tabuizovaným témam. Medzi významné projekty tejto línie patria: Terra Granus (2008) – likvidácia obce Mochovce kvôli výstavbe jadrovej elektrárne, Tajomstvo domu Skuteckých (2009) – história vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici, Nežná (2009) – dvadsiate výročie Nežnej revolúcie, Psota (2012) – chudoba na Slovensku. Inscenáciám v línii dokumentárneho divadla predchádza výskum v daných lokalitách a tvorcovia po zdrojových materiáloch pátrajú v dostupných archívnych materiáloch. Dôležitou súčasťou výskumu je aj oral history s pamätníkmi udalostí, ktorí tvorcom poskytujú cenné a intímne výpovede.
Námet: Michal Ditte
Libreto: Iveta Ditte Jurčová – Ela Lehotská
Dramaturgická spolupráca: Peter Pavlac, Michal Ditte
Hudba: Michal Paľko
Výtvarný koncept: Alex Zelina, Radovan Dranga, Katarína Caková, Iveta Ditte Jurčová
Realizácia výtvarného konceptu: Alex Zelina, Radovan Dranga, Katarína Caková,
Pohybová spolupráca: Renáta Ptačin,
Réžia: Iveta Ditte Jurčová

Podujatie z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia. Mediálny partner rádio FM.
Názov prímateľa
TRIPTYCH o.z.

Celkový rozpočet:
29 830,00 €

Výška podpory:
25 000,00 €