Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Príprava / Zasievanie. Svet mnohých svetov

Krátky opis
Alessandra Pomarico sa podelí o svoje skúsenosti v rámci Free Home University, 8 rokov prebiehajúceho experimentu na pomedzí umenia, pedagogiky, aktivizmu a budovania komunít, a z hnutia za vzdelávanie o ekologickej spravodlivosti Ecoversities Alliance.
Fotogaléria
Názov podujatia
Rekultivácia širších ekológií poznania. Pedagogika, umenie a budovanie komunít pre ekologickejšiu budúcnosť / Prednáška Alessandry Pomarico

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
07.07.2022

Popis projektu

7. júl, 2022, 18:00, tranzit.sk

Prednáška bude v angličtine.

Ako ukazujú viaceré súčasné krízy, naše paradigmy sa stávajú nedostatočnými a predstavujú hrozbu pre zachovanie života na našej planéte. Inštitúcie tvoriace poznanie sa podieľajú na vytváraní asymetrickej, vykorisťovateľskej a extraktívnej dynamiky voči iným bytostiam, kozmogóniám a ekonomikám; môžu však tiež vyvolať zásadný posun našej predstavivosti smerom k emancipácii. 

Ako sa učíme a čo sa máme odnaučiť? Ako sa znovu zhostiť širšej produkcie poznania a tvorivo sa odpojiť od podmienok reprodukovaných dominantným západným neoliberálnym vzdelávacím systémom?

Mohli by sme spoločne prevziať zodpovednosť za vytváranie vzdelávacích priestorov venovaných regenerácii života a komunít? Môžeme uvažovať o pedagogike ako o politike a sledovať, ako sa posúvame od hegemonických epistemológií a naratívov, ktoré poháňajú našu neudržateľnú súčasnosť, k ekologickejším spôsobom poznávania a kráčania po Zemi? Umelecká prax je nástrojom na spochybnenie statusu quo a predvída iný spôsob bytia, poznávania a vzťahovania sa, pomáha nám spochybňovať a opúšťať kultúru, ktorá komodifikuje život, aby sme mohli vytvárať regeneratívne alternatívy.

Alessandra Pomarico sa podelí o svoje skúsenosti v rámci https://www.fhu.art/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Free Home University, 8 rokov prebiehajúceho experimentu na pomedzí umenia, pedagogiky, aktivizmu a budovania komunít, a z hnutia za vzdelávanie o ekologickej spravodlivosti https://www.fhu.art/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Ecoversities Alliance.

Alessandra Pomarico (PhD, Taliansko/USA) je nezávislá kurátorka, autorka a pedagogička, ktorá pracuje na priesečníku umenia, pedagogiky, sociálnych otázok a nanopolitiky. Alessandra je členkou celosvetovej organizácie https://www.fhu.art/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Ecoversities Alliance, ktorá sa venuje transformácii vysokoškolského vzdelávania, a spoluzakladateľkou https://www.fhu.art/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Free Home University, umeleckého a pedagogického experimentu zameraného na vytváranie nových spôsobov zdieľania a vytvárania poznania prostredníctvom spoločného zažívania života. Je spoluzakladateľkou rezidenčného programu a komunitného priestoru Ammirato Culture House, nedávno spustila kolaboratívne projekty M.E.D.U.S.E (Mediterranean Ecofeminist Decolonial Union for Self Education) a rozhlasovú platformu https://www.fhu.art/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">firefly frequencies; je jednou z kurátoriek výstavy Príprava ~ Zasievanie v tranzit.sk v Bratislave a projektu The School of the We so združením v Grazi a #Commoning a # Faju/Healing pre New Alphabet School, projektu HKW v Berlíne. Pôsobí ako editorka platformy https://www.fhu.art/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">artseverywhere a medzi jej publikácie patria Pedagogies Otherwise (Ecoversities, 2017), What's there to Learn (Free Home University, 2018) a spolu s Nikolajom Oleynikovom nedávno vydala publikáciu When the roots start moving/ Resonating with Zapatismo (Archive Book & Free Home University, 2021). Alessandru často pozývajú robiť školenia, prednášať na konferenciách, spoluorganizovať stretnutia a poskytovať konzultácie formálnym i neformálnym inštitúciám po celom svete.

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
12 330,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €