Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Bačovské dni - 21. medzinárodný festival podôb pastierskej kultúry

Krátky opis
Bačovské dni sú dvojdňový festival tradičných i súčasných podôb a prejavov pastierskej kultúry. Cieľom podujatia tradičnej kultúry, ktoré je rozsahom i dosahom najvýznamnejšie na dolnej Orave, je vyhľadávať, účelne prezentovať a propagovať tradičné atribúty najmä podhorských oblastí Slovenska, Poľska a Českej republiky s dôrazom na nehmotné i hmotné prejavy pastierskej kultúry a jej podôb.
Fotogaléria
Názov podujatia
Bačovské dni

Miesto konania / kraj
Malatiná / Dolný Kubín

Termín konania
01.03.2022 - 31.12.2022

Popis projektu

Dvojdňový festival tradičných i súčasných podôb a prejavov pastierskej kultúry Bačovské dni má za cieľ vyhľadávať, účelne prezentovať a propagovať tradičné kultúrne atribúty najmä podhorských oblastí Slovenska, Poľska a Českej republiky s dôrazom na nehmotné i hmotné prejavy pastierskej kultúry a jej podôb. Zameriava sa na prejavy, ktoré majú v jednotlivých lokalitách hlboké korene, predstavujú výrazné kultúrne prvky a ich prejavy sú už na ústupe, čím je v tejto lokalite predovšetkým ovčiarska tradícia. Dramaturgia projektu vychádza z regionálnych špecifík, aktuálnych možností a spája v sebe tradičné aj so zreteľom na miestne možnosti v oblasti rozvoja kultúrneho turizmu založenom na účelnej prezentácii tohto potenciálu. Festival obsahuje niekoľko typov programov: scénické javiskové programy, výstavy, jarmok ľudových remesiel, súťaže (o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, v práskaní bičom, najkrajšie jahňa) a rekonštrukciu dňa na salaši v novovybudovaných priestoroch "pajty" nad Malatinou a koliby v areáli amfiteátra, vrátane ukážok strihania oviec a spracovania ovčieho mlieka. Takto prepája podoby pastierskej kultúry s aktivitami spracovávateľov ovčieho mlieka a chovateľmi. Na festivale sa budú prezentovať súbory zo Slovenskej, Českej a Poľskej republiky. Programy festivalu, ktorý vstupuje do tretej dekády od svojho vzniku šíria a popularizujú aj prvky zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Názov prímateľa
Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne

Celkový rozpočet:
6 300,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €