Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

46. Gitarový festival J. K. Mertza

Krátky opis
Projekt patrí k významným podujatiam slovenskej festivalovej scény a je jedným z najstarších svojho druhu na svete. Jeho 46. ročník ponúka v Bratislave od 26. júna do 1. júla širokú paletu gitarových koncertov. Takmer 20 hostí zo 7 krajín sveta uvedie svoje programy v Záhrade domu Albrechtovcov, Koncertnej sieni Klarisky a Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Okrem koncertov sú súčasťou festivalu aj majstrovské kurzy a semináre pre odbornú verejnosť, pedagógov a študentov umeleckých škôl.
Fotogaléria
Názov podujatia
46. Gitarový festival J. K. Mertza

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
26.06.2022 - 01.07.2022

Popis projektu

Gitarový festival J. K. Mertza každoročne prináša obyvateľom i návštevníkom mesta kvalitu, jedinečnosť, pestrosť a široký medzinárodný kontext klasického gitarového umenia a nadväzuje na bohatú hudobnú tradíciu mesta Bratislava. Program ponúka sólové recitály, komorné koncerty a zahŕňa hudbu od renesancie po súčasnosť. Návštevníci budú môcť počuť predovšetkým klasickú gitaru, no taktiež renesančnú vihuelu a barokovú tvorbu.

 

Festival 26. júna otvoria a 1. júla zakončia v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca zahraničné hviezdy podujatia - dvaja fenomenálni gitaristi Zoran Dukić z Chorvátska a Aniello Desiderio z Talianska, ktorí sa predstavia aj v ich mimoriadne aktuálnom projekte gitarového dua. Ich programy zahŕňajú skladby od baroka po súčasnosť. Na svoje si prídu milovníci hudby Bacha, Scarlattiho, no aj Barriosa, Rodriga a Piazzollu, a k novinkám budú patriť len nedávno premiérované skladby anglického skladateľa Stephena Gossa.

 

Koncertná sieň Klarisky neodmysliteľne patrí ku gitarovému festivalu a jej prekrásna a pre gitaru ideálna akustika bude zdobiť aj tohtoročné koncerty festivalu. Bratislavské gitarové kvarteto sa predstaví 27.júna v programe PARABOLA, ktorý popri svetovej tvorbe de Fallu, Nousisa a Poulenca uvedie aj kompozície známych slovenských skladateľov Petra Breinera a Jozefa Kolkoviča.  Mimoriadne zaujímavý bude 29. júna dvojkoncert mladých virtuóziek Petry Poláčkovej z Českej republiky a Zsófie Boros z Maďarska CANCIONES Y MISTERIOS. Kým v prvej časti večera zaznejú na historických nástrojoch piesne pre gitaru v tvorbe Narvaeza, Dowlanda, da Milana, Schuberta, Mertza a Llobeta, druhá časť reflektuje súčasnú zvukomalebnú a misterióznu tvorbu gitaristov ako Duplessy, Seddiki, či Sinesi.

 

Koncerty starej hudby patria už niekoľko rokov do programovej ponuky podujatia. Aktuálny ročník ponúkne dva mimoriadne zaujímavé programy. Na prvom – 28. júna sa v Koncertnej sieni Klarisky predstaví francúzska sopranistka Perrine Devillers a argentínsky vihuelista Ariel Abramovich v projekte hudby 16. storočia EL PARNASSO.  V záhrade Domu Albrechtovcov predstaví 30. júna slovenský súbor združujúci umelcov z Nemecka, Poľska a Slovenska, Le nuove musiche svoje debutové CD, ako aj práve pripravovaný nový projekt v programe SONETTI E LAMENTI s dielami D´India a Kapsbergera.

 

Každoročnou súčasťou festivalu sú aj koncerty laureátov medzinárodných súťaží. Na tomto ročníku sa predstavia mladí gitaristi - Carlo Curatolo z Talianska, (27.júna) ktorý je víťazom prestížneho festivalu Musica da Primavera de Viseu v Portugalsku a poľský víťaz Medzinárodnej gitarovej súťaže v Budapešti Andrzej Grygier (28. júna). Obaja uvedú svoje recitály v malebnej záhrade Domu Albrechtovcov. 

 

Sprievodné podujatia - pedagogické prednášky, semináre, diskusie a majstrovské kurzy sa konajú v spolupráci so ZUŠ J. Kowalského a Konzervatóriom v Bratislave a sú určené najmä  pedagógom, študentom umeleckých škôl a odbornej verejnosti. Okrem pozvaných umelcov ich budú viesť aj hostia z Českej republiky, Poľska a Slovenska – Tatiana Stachak, Taťána Klánská a Miloš Tomašovič.

Názov prímateľa
Spoločnosť J. K. Mertza

Celkový rozpočet:
15 500,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €