Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Tvorba stálej expozičnej miestnosti na tému: „Architektonický vývoj, história a funkcie Thurzovho domu“

Krátky opis
Thurzov dom má novú stálu expozíciu, návštevníkov prevedie naprieč históriou. Nová stála expozícia s názvom Tranzithistory, umiestnená v unikátnych priestoroch Thurzovho domu, vizuálne príťažlivou formou prevedie návštevníka históriou v jej originálnej aj inovatívnej podobe. Obsahuje viac ako dvetisíc zbierkových predmetov, dobových dokumentov, interaktívnych hračiek a moderných vizuálnych prvkov.
Fotogaléria
Názov podujatia
Slávnostné otvorenie novej stálej expozície Tranzithistory

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
25.06.2022

Popis projektu

Thurzov dom má novú stálu expozíciu, návštevníkov prevedie naprieč históriou. 

Nová stála expozícia s názvom Tranzithistory, umiestnená v unikátnych priestoroch Thurzovho domu, vizuálne príťažlivou formou prevedie návštevníka históriou v jej originálnej aj inovatívnej podobe. Obsahuje viac ako dvetisíc zbierkových predmetov, dobových dokumentov, interaktívnych hračiek a moderných vizuálnych prvkov. Návštevníka čakajú dve podlažia a jedenásť kompletne vynovených miestností, z ktorých každá poskytuje iný, atraktívny zážitok.

Východiskovým bodom, ale zároveň aj cieľom novej stálej expozície Tranzithistory, je história Banskej Bystrice a jej okolia. Mesta, ktoré sa stalo strediskom banskej činnosti a obchodu s meďou. Mesta, ktorého meno presiahlo hranice dnešného kraja, Slovenska ale i Európy. 

Nová expozícia je premyslene rozdelená a koncipovaná tak, aby návštevníkovi poskytla priestor pre plnohodnotné trávenie času. Posúva nás od lokálneho k regionálnemu – teda od unikátneho priestoru Thurzovho domu, v ktorom sa nachádzame, až k prezentácii kraja. Tiež venuje priestor myšlienke obchodu a obchodných ciest, ktoré boli pre náš región nesmierne dôležité. 

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
63 460,00 €

Výška podpory:
47 760,00 €