Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Podujatia a aktivity OZ QUASARS

Krátky opis
Projekt Podujatia a aktivity OZ QUASARS zahŕňa viacero podujatí a aktivít OZ QUASARS v roku 2022 ako: „LAMENTO“, “KOEXISTENCIE“, 2 skladateľské workshopy, 4 zahraničné pracovné stretnutia s množstvom konzultácií za účelom prípravy koncertných a edukačných podujatí na roky 2022 až 2023 a koordináciu ďalších aktivít spojených s účinkovaním Quasars Ensemble na Slovensku a v zahraničí.
Fotogaléria
Názov podujatia
KOEXISTENCIE / Quasars Ensemble

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
29.06.2022

Popis projektu

Dátum:  29. 6. 2022,  19:00 h
Miesto: 
Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Mýtna 1, Bratislava

 

Účinkujúci:

Quasars Ensemble
Ivan Buffa, dirigent, klavír 
Diana Buffa, klavír
Peter Mosorjak, husle

 
Program:

Ivan Parík - Sonáta pre sólové husle

Piers Hellawell - Victory Boogie-Woogie pre dva klavíry

Jozef Podprocký - Concertino pre husle a sláčikové kvinteto, op. 11 

Dušan Martinček - Koexistencie pre sláčikové kvinteto   

 

 

Pokus o zmierenie súčasných medziľudských vzťahov alebo o riešenie „spolužitia“ rôznych sláčikových nástrojov, ktoré si vyžaduje prekonanie množstva prekážok v záujme pozitívneho výsledku? Takto nejako sa kedysi Dušan Martinček zamýšľal nad pohnútkami vzniku svojho úchvatného majstrovského diela s názvom Koexistencie, pričom ani dnes táto výstižná charakteristika nestratila nič zo svojej aktuálnosti.

S menom Dušana Martinčeka, ako aj jeho mladšieho kolegu Jozefa Podprockého, podobne zacykleného v medzigeneračnom medzipriestore medzi avantgardou a postmodernou, sa spája predovšetkým symbióza úcty k tradícii s celkom prirodzene sa prejavujúcou schopnosťou prijímať aktuálne podnety zo sveta experimentálnej hudby. Ich dve diela pre sláčikové nástroje vznikli pre dvoch výnimočných huslistov - kým Koexistencie smerovali do rúk vynikajúceho rakúskeho skladateľa a huslistu (člena Viedenských filharmonikov) Reného Staara, Podprockého Concertino, op. 11, bolo adresované legendárnemu majstrovi Bohdanovi Warchalovi. Aj Sonata pre husle Ivana Paríka je súčasťou jedinečného cyklu pre sólové nástroje, ktorý možno bezpochyby považovať za dôstojného pendanta slávneho cyklu Sekvencií Luciana Beria. Victory Boogie-Woogie je naproti tomu pokusom o hudobné stvárnenie farebných blokov predelených čiarami Modrianovho legendárneho posledného obrazu s rovnakým názvom, ktoré prostredníctvom modálne tvarovaných rytmických štruktúr, určených klavírnemu duu, vytvoril severoírsky rodák z Belfastu Piers Hellawell. Napokon, všetkým štyrom skladateľom bolo výtvarné umenie akosi súdené...

 

 

Názov prímateľa
QUASARS

Celkový rozpočet:
23 500,00 €

Výška podpory:
20 000,00 €