Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

V novom svetle 2022

Krátky opis
Druhý ročník multižánrového festivalu V novom svetle sa tento rok uskutoční na viacerých miestach Považskej Bystrice, s otvorením a uzavretím festivalu v nanovo vznikajúcom kultúrnom centre Cooltajner. Festival potrvá od 13. do 18. júna 2022. Viac informácií v programe.
Fotogaléria
Názov podujatia
V NOVOM SVETLE: 2. ročník multižánrového festivalu

Miesto konania / kraj
Považská Bystrica / Považská Bystrica

Termín konania
13.06.2022 - 18.06.2022

Popis projektu

Vďaka novému začiatku Kultúrneho centra Cooltajner a podmienkam, pri ktorých sme museli byť naozaj kreatívni, vzniklo niečo jedinečné. Celý festival V novom svetle, ktorý sa bude konať v dňoch od 13. do 18. júna, sa stáva akýmsi celistvým umeleckým dielom a samostatne fungujúcim organizmom.

Kompletný program:

V pondelok o 17:00 otvorí festival divadelný súbor LATE žiakov LDO zo Základnej umeleckej školy Imra Weinera Kráľa v Parku Mládeže (pri slnečných hodinách). Presunieme sa ku Koridoru (napravo od Domu kultúry), ktorý sa stáva novým sídlom pre kultúrne centrum Cooltajner. Tam návštevníkov čaká vernisáž vystavených diel a oficiálne otvorenie festivalu.

Vystavovať budú: Alan Bujdák, Jozef Húserka, Lívia Martvoňová, Marcela Záchenská, Tereza Rusnáková

Utorok patrí hudbe a celý večer sa bude odohrávať v priestoroch považskobystrického Gymnázia. Svoje koncerty a performancie predstavia umelkyne Adela Mede, Barbora Tomášková a Adéla Konečná, s ktorými budete mať možnosť aj diskutovať o súčasných podobách hudby.

Streda od 18:00 v Parku Mládeže (pri slnečných hodinách) patrí performance Kolektívu AUNAKI z Banskej Bystrice, diskusii o performance po performance a o 19:30 unplugged koncert manželov Ireny a Vojtecha Havlových, opäť na Gymnáziu.

Štvrtok sa z Kolónie presunieme viac do centra, kde sa našou základňou stane Kaviareň Dúha. O 16:00 začneme prednáškou o architektúre, charakteristických znakoch Považskej Bystrice, princípy a postupy pri jej výstavbe a následných rekonštrukciách. Počas pešej prehliadky mesta sa zameriame aj na umelecké diela vo verejnom priestore, ktorých autormi sú známi slovenskí umelci a umelkyne a pravdepodobne sa s nimi všetci stretávame denne a možno o tom ani nevieme. Každopádne sa na chvíľu staneme turistami vo vlastnom meste. O 18:00 nás v Kaviarni Dúha bude čakať čítačka študentov VŠVU, a potom koncert Bolka.

Piatok v Cooltajneri patrí podujatiu detský Juniáles a preto s festivalovým programom začneme až o 20:00. Dovtedy budete môcť spoznať nové, ešte však nedokončené, priestory nového kultúrneho centra, diskutovať s členmi OZ, dávať návrhy a pripomienky na chod KC, pretože váš názor nás zaujíma a chceme posilniť kvalitnú produkciu kultúry a umenia v Považskej Bystrici. O 20:00 začne so svojou audio-performance Tomáš Prištiak.

Po zotmení prídu na rad NANO VJs s projektom Barcode DJs. Jedná sa o multimediálnu performance spojenú s „radikálnym recyklovaním“. Do tohto diela sa budete môcť zapojiť aj vy. Počas celého festivalu bude v priestoroch pripravená nádoba na akékoľvek ČISTÉ obaly s čiarovými kódmi, ktoré môžete priniesť a Barcode DJs budú na nich v piatok hrať. Potrebujeme ich najmenej 100! Na záver piatkového večera/noci sa o 23:00 začne v priestoroch B2 klubu Techno v podaní DJ setov Nnawuchi, asuna a NO2CHAOS.

V sobotu začneme programom už o 14:00. Michal Záhornacky a Marek Pupák, 2z3 zakladateľov Studia Fotoskop, si pre záujemcov a záujemkyne pripravili fotomaratón. Čo to je? Na začiatku Michal s Marekom zadajú témy, ukážu inšpirácie z tvorby svetových umelcov a umelkýň a potom sa pôjde fotiť! Detaily priebehu Fotoskop maratónu sa dozviete na mieste, ale jedna vec je istá – stačí vám presne ten mobil, na ktorý si fotíte domácich miláčikov, západy slnka alebo pekne naservírované jedlo.

O 18:00 začne audio-walk s Tomášom Mohrom, Michalom Ondričkom a Tomášom Uríkom. Posledným bodom programu a zároveň vyvrcholením festivalu bude krátky koncert v železničnom podchode na Strede (pri autoumyvárni) o 19:00. A to bude koniec festivalu V NOVOM SVETLE ročník 2022.

Link na event: https://www.facebook.com/events/1033368667599963

style="font-family: Poppins; font-weight: 600; color: rgb(0, 0, 0); margin-top: 0px; margin-bottom: 10px; font-size: 15px; padding-bottom: 10px;">Festival podporil z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, ktorý je hlavný partnerom podujatia. Ďakujeme!
Názov prímateľa
COOLTAJNER

Celkový rozpočet:
11 910,00 €

Výška podpory:
10 000,00 €