Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Seminár urbánnej imaginácie

Krátky opis
Tiergarten, krajina transgresie (Tento nejasný predmet túžby) Prednáška Sandry Bartoli
Fotogaléria
Názov podujatia
Sandra Bartoli: Tiergarten, krajina transgresie (Tento nejasný predmet túžby)

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
10.06.2022

Popis projektu

Kedy miesto vytvorené človekom presahuje človeka a nakoľko potrebná je táto transgresia? Tiergarten, 210 hektárov lesa uprostred Berlína a najstarší mestský park je miestom, kde sa prelínajú mnohé aspekty ekológie, urbanizmu, kultúrneho dedičstva, každodennej kultúry a politiky, a zároveň sú zjavne prekračované. Postupne sa Tiergarten stal ostrovom anomálií, ktorý možno chápať ako radikálny výraz toho, čo je v meste najviac urbánne a verejné. K mnohým charakteristikám Tiergartenu patrí, že v tomto poňatí ľudské a prírodné dejiny spoločne vytvárajú model pre budúce evironmenty v neustále sa rozširujúcom mori urbanizácie. Táto prednáška obsiahne spektrum od transgresívnosti Tiergartenu, ako kľúčového faktoru k prekonaniu zavedených spôsobov uvažovania o tom, čo sa považuje za mestské, až po prvky mapy biotopov Západného Berlína, vizionárskeho dokumentu z roku 1984, ktorý operuje mimo údajný antagonizmus medzi mestom a prírodou.

Sandra Bartoli je spolu so Silvanom Lindenom zakladajúcou partnerkou Büros für Konstruktivismus v Berlíne. Bartoli je spolu so Silvanom Lindenom a Florianom Wüstom spolueditorkou knihy Licht Luft Scheisse - Archaeologies of Sustainability, Über Natur (adocs, 2020) a spolu s Jörgom Stollmannom sa editorsky podieľala na publikácii Tiergarten, Landscape of Transgression (Park Books, 2019). V rokoch 2017 až 2018 začala Bartoli pracovať na výskumnej téme "The City’s Future Natural History" ako profesorka pre vizionárske formy miest na IKA, Akadémii výtvarných umení vo Viedni. V súčasnosti Bartoli pôsobí ako profesorka architektonického dizajnu a kompozície na Fakulte architektúry Vysokej školy aplikovaných vied v Mníchove.

Podujatie je súčasťou projektu Semiár urbánnej imaginácie, ktorý skúma právo na mesto nielen z ľudskej perspektívy.

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
14 000,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €