Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Príprava / Zasievanie. Svet mnohých svetov

Krátky opis
Agáta Marzecová: Umenie reparatívneho čítania pre budúce ekológie komentovaná interdisciplinárna prehliadka
Fotogaléria
Názov podujatia
Umenie reparatívneho čítania pre budúce ekológie

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
07.06.2022

Popis projektu

V rámci nášho sprievodného programu sme pozvali Agátu Marzecovú, ktorá je interdisciplinárna výskumníčka pracujúca na rozhraní medzi prírodnými vedami a umením, aby sa pozrela na výstavu a prispela komentárom. Agáta nas prevedie výstavou, pričom sa zameria na metódu reparatívneho čítania, ako spôsobu kritického prepojenia medzi divákmi a ekopolitickým umením.

Ekopoliticky orientované umenie nielen poukazuje na environmentálne problémy dneška, ale vyžaduje kritické prehodnotenie a ekologizáciu myslenia, postupov, inštitúcií. To ovplyvňuje nielen obsahovú náplň výstav či estetiku umeleckých diel, ale aj formát výstavy ako taký. Výstava sa potenciálne stáva miestom vzdelávania, verejnej diskusie a kolektivity. Tým však vzniká tichý konflikt medzi hodnotami, ktoré chceme presadiť, a svetom hodnôt, v ktorom existujeme. V tomto strete je zaujímavá pozícia divákov, či návštevníkov výstavy, ktorí sa musia rozhodnúť, ako sa pozerať na výstavu, ktorá nechce očariť originalitou, ale chce prispieť ku kultivácii nových hodnôt a svetov. V mojom komentári sa pokúsim zamyslieť nad ekologickým modelom kritiky umenia pomocou konceptu reparatívneho čítania, ktorý vypracovala Eve Kosofsky Sedgwick.

Agáta Marzecová (1981, SK/EE) je interdisciplinárna výskumníčka. Pracuje na rozhraní vedy, ekológie a umenia. Momentálne sa podieľa na umeleckom výskumnom projekte Towards Atmospheric Care, ktorý spája ekofeministické princípy s problematikou vzduchu a atmosféry.

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
12 330,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €