Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

V PANELOCH - komiksová konferencia

Krátky opis
Dňa 13. – 15. mája 2022 sa konal v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave prvý ročník jedinečnej komiksovej konferencie Panel pre všetkých tvorcov a fanúšikov tohto média. Komiksová konferencia Panel vyplynula z dlhoročnej snahy o podporu komiksu na Slovensku a chcela spájať nielen slovenských komiksových tvorcov, ale aj čitateľov, študentov, vydavateľov a predajcov komiksov.
Fotogaléria
Názov podujatia
Komiksová konferencia PANEL

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
13.05.2022 - 15.05.2022

Popis projektu

Hostia svetovej kvality
Na komiksovej konferencii Panel mali návštevníci možnosť stretnúť tých najlepších slovenských umelcov. Pozvanie prijali ikony slovenského komiksu Dušan Taragel a Jozef Gertli Danglár, ktorí sa podelili o svoje dlhoročné skúsenosti s tvorbou komiksu. Na Paneli sa tiež zúčastnil slovenský umelec svetovej kvality Michal Ivan, ktorého môžu fanúšikovia poznať vďaka obálkam knižnej série Juraja Červenáka – Černokňažník, no i herní fanúšikovia vďaka jeho práci v nemeckom štúdiu Six More Vodka, ktoré spolupracuje na tvorbe mobilných a počítačových hier. Do programu prispeli aj mnohí ďalší umelci, napríklad Klaudia Bulantová, Eniac, Martin „Cuco“ Luciak, Eva Ondová, Klára Štefanovičová, Michal Baláž, Soňa Balážová, Big Big a mnohí ďalší. O komikse na Paneli rozprávali aj skvelí slovenskí teoretici, napríklad Juraj Malíček, Jozefa Pevčíková či Vladimír Hebert.
Slovenská komiksová scéna úzko spolupracuje s tou českou a Panel hostila aj jej významných odborníkov a tvorcov. Pozvanie prijali Tomáš Prokůpek, český komiksový teoretik, scenárista a vydavateľ zborníka Aarhg!, teoretik Martin Foret, spoluautor knihy V panelech a bublinách, Tomáš Motal, český komiksový tvorca série TRAUM, brniansky umelec Dalibor (MAX) Krch či Štěpánka Jíslová, autorka komiksu Bez vlasů a spoluzakladateľka českej vetvy medzinárodnej organizácie Laydeez do comics, ktorá sa venuje propagácii komiksových umelkýň.


Workshopy pod vedením odborníkov
Komiksová konferencia Panel sa sústredila aj na vzdelávanie v oblasti komiksovej tvorby pre profesionálnych umelcov. Pod vedením odborníkov sa uskutočnili workshopy zamerané na rozvoj umeleckých zručností pre prihlásených účastníkov. Komiksový workshop pre deti viedol člen OZ Pomimo David Marcin, ktoré sa roky aktívne venuje vzdelávaniu a odovzdávaniu skúseností. O svoje znalosti sa s vami podelili aj hostia Panela, napríklad Michal Ivan sa podelili o svoje znalosti v oblasti práce s tušom, Klaudia Bulantová účastníkom vysvetlila základy navrhovania postáv a Štěpánka Jíslová si pripravila masterclass o komiksovom rozprávaní, storyboardoch a sekvenčnosti.

Tak blízko k umelcom ako nikdy predtým
Centrom a srdcom komiksovej konferencie Panel bola Artist Alley, ktorá hostila profesionálnych i amatérskych, slovenských i zahraničných umelcov. Zahŕňala široké spektrum komiksových tvorcov a ilustrátorov a ponúkla tak náhľad do rôznych žánrov a štýlov tvorby tohto média. Umelci v nej vystavovali a ponúkali svoje diela a návštevníci dostali možnosť porozprávať sa s nimi či zadovážiť si umelecký kúsok do svojej zbierky.

Panel pre tvorcov, fanúšikov aj študentov
Panel privítal všetkých umelcov, scenáristov, tvorcov, fanúšikov, čitateľov superhrdinských, nesuperhrdinských aj artových komiksov, vydavateľov aj predajcov, ktorí sa venujú komiksovému médiu. Ohlas verejnosti bol viac než pozitívny a motivovuje organizátorov do budúcnosti.
 Jedným z cieľov Panela bolo aj integrovanie študentov kresby a maľby stredných aj vysokých škôl, ktorí majú záujem tvoriť komiksy a v budúcnosti sa im venovať. Podpore a rozvoju študentov a žiakov sa organizátori venujú dlhé roky a komiksová konferencia Panel bude v tejto snahe pokračovať.

Názov prímateľa
ASIL – Asociácia ilustrátorov, o.z.

Celkový rozpočet:
7 000,00 €

Výška podpory:
6 000,00 €