Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

ooo_2022

Krátky opis
Experimentálna opera na Račianskom mýte.
Fotogaléria
Názov podujatia
Opéra Concrète | Zvukové topografie #2

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
01.06.2022

Popis projektu
“... poďme sa túlať veľkým moderným mestom a pozorujšme viac ušami než očami, rozlišujme zvuk vody, vzduchu alebo plynu v kovovom potrubí, jemné vrčanie strojov, ktoré celkom nepochybne dýchajú a pulzujú ako živé, tep záklopiek, dunenie piestov, škrípanie prevodov, nárazy kolies električky na koľajnice, praskanie bičom, trepotanie plátených roliet a vlajok. "
– Luigi Rusollo: Umenie hluku. Futuristický manifest. 1913
“Celé [město] tak zvláštně zvučelo, jako by pod dlažbou ležely obrovské kovové pláty, které se tam v dutinách dunivě rozeznívaly. Basově se rozechvěly, kdykoli přejela tramvaj, jako triangl to zvonilo, když na chodník dopadl podpatek, a dokonce ani zahozený nedopalek nezůstal bez odezvy. Uvědomil jsem si, že někde tam dole – spíš než nahoře – se zaznamenává každý náš krok, skluz a skok. Nějaká obrovská ozvučnice převádí naše pohyby v tóny, které znějí všude kolem, i když mimo náš obvyklý rozsah slyšitelnosti.”
– Jan Němec: Možnosti milostného románu. Brno. Host. 2020
Na križovatku prichádza mladá žena v čiernobielych šatách. Na vodítku vedie čiernobielu kóliu. Zastanú na čiernobielom prechode. Škrípu brzdy električky. Semafor, ten elektronický dirigent hromadného posunu, siganlizuje adagio. Taliansky to síce znamená krokom, no čakajúcim na prechode, tým minútovým stroskotancom uviaznutým na asfaltovom ostrovčeku uprostred nekonečnej dopravnej scenérie, to znie ako nekonečne pomaly…
Zvukové topografie sú séria akustických podujatí v autorskom koncepte Fera Királya a Evy Vozárovej / ooo.

MIESTO A ČAS STRETNUTIA:
1. 6., 19:00, park Internátu Jura Hronca, križovatka Legionárskej a Radlinského ul.

Podujatie sa koná za každého počasia.

Dress code: Creative black tie

Dobrovoľné vstupné.

Séria Zvukové topografie je realizovaná s podporu Fondu na podporu umenia, Nadácie mesta Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja.

Partneri série Zvukové topografie:
Schaubmarov mlyn
Kaviareň Vták
Autor vizuálu: Matej Lacko
* Informácia o pôvode použitých slov sa uvádza podľa Stručného etymologického slovníka slovenčiny (autor Ľubor Králik; Bratislava, Veda 2015)
Názov prímateľa
ooo

Celkový rozpočet:
14 540,00 €

Výška podpory:
13 000,00 €