Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Medzinárodný festival SCHEMNITIENSIS

Krátky opis
Medzinárodný hudobný festival SCHEMNITIENSIS usporadúva Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta Banská Štiavnica už od r. 2012. Festival je zameraný na prezentáciu a konfrontáciu popredných interpretov a súborov zo Slovenska a zahraničia. Doterajšie festivaly sa svojím zameraním a umeleckými výstupmi stretli s veľmi priaznivým ohlasom nielen u odborníkov, ale aj u záujemcov o kvalitné hudobné umenie.
Fotogaléria
Názov podujatia
HUDBA Z HRADU KRÁSNA HÔRKA, LOTZ TRIO

Miesto konania / kraj
Svätý Anton / Banská Štiavnica

Termín konania
28.05.2022

Popis projektu

HUDBA Z HRADU KRÁSNA HÔRKA, LOTZ TRIO, MÚZEUM SVÄTÝ ANTON, BAROKOVÁ KAPLNKA, BANSKÁ ŠTIAVNICA — 28. 5. 2022, 17:00


Program

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791):

 

Terzetto č. 1 K. 439b

Allegro – Menuetto – Adagio – Menuetto – Adagio – Rondo

 

Terzetto č. 3 K. 439b

Allegro – MenuettoLarghettoMenuetto – Rondo

 

Čarovná flauta K. 620

Hm! hm! hm! Der Vogelfänger bin ich ja Marsch der Priester

Seid uns zum zweiten Mal willkommenEin Mädchen oder Weibchen Pa-pa-pa


Lotz Trio je formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746–1792), ktorý sa preslávil zdokonalením basetového rohu v Prešporku. Na kópiách jeho historických basetových rohov pravidelne uvádza Terzetti Wolfganga Amadea Mozarta, Divertissement pour Trois Cors de Bassett Juraja Družeckého a taktiež dobové aranžmány z Mozartových opier Čarovná flauta, Figarova svadba a Don Giovanni. V repertoári má aj ďalšie skladby pre trio basetových rohov, ako Terzette klarinetového virtuóza Antona Stadlera, divertimentá Vojtěcha Nuderu a triá Antonína Volánka. Lotz Trio má na svojom konte viacero premiérových nahrávok: na debutovom CD (Hudobný fond 2008) nahralo Partitu C dur Johanna Josefa Röslera a unikátnu sadu skladieb súčasných slovenských autorov Martina Burlasa, Mariána Lejavu, Daniela Mateja, Boška Milakoviča a Mareka Piačeka, napísaných pre historické basetové rohy. Pre spoločnosť Hevhetia (2009) nahralo kompletnú zbierku skladieb Divertissement Pour Trois Cors de Bassett Juraja Družeckého a na nahrávke Mozart Corni di Baßetti dobové aranžmány z Mozartových opier Čarovná flauta a Figarova svadba a tiež Sei Notturni pre vokálne trio a tri basetové rohy. V roku 2019 natočilo exkluzívny záznam verejného koncertu pre Rozhlas a televíziu Slovenska s názvom Mozartov čarovný roh. Posledné CD s názvom Music from Seisenburg Castle nahrali pre vydavateľstvo Pavlík records (2021).

Lotz Trio vystúpilo na popredných pódiách a festivaloch ako The Metropolitan Museum of Art v New Yorku, Early Music Festival v Stockholme, Musikinstrumentenmuseum v Berlíne, Koncertkirken v Kodani, Sigurjón Ólafsson Museum v Reykjavíku, Schloss Mirabell v Salzburgu, Svatováclavský hudební festival v Ostrave, Bratislava Mozart Festival a iné. V ostatných rokoch sa formácia venuje systematickému rozvoju hudobnej kultúry na Slovensku v cykloch Lotz Trio v slovenských šľachtických rezidenciách a Hudba z hradu Krásna Hôrka.



Názov prímateľa
Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta - Banská Štiavnica, s.r.o.

Celkový rozpočet:
5 100,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €