Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Výstavné a vzdelávacie aktivity OZ Galérie X

Krátky opis
Výstavný projekt dvoch textilných dizajnérok pod názvom Biely dážď. Andrea Vonkomerová vystavuje kolekciu odevov z bieleho úpletu, kde necháva vyznieť čistotu a jednoduchosť tvarov a Iveta Haasová recykluje staré klobúky, aby im dala nový život a súčasný výraz.
Fotogaléria
Názov podujatia
výstava Biely dážď

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
17.05.2022 - 04.06.2022

Popis projektu

Názov výstavy Biely dážď skrýva v sebe vzájomný dialóg dvoch autoriek, Andrey Vonkomerovej a Ivety Haasovej. Obe vyštudovali v rovnakom čase textilný dizajn pod pedagogickým vedením Jozefa Bajusa na VŠVU. Bolo to v deväťdesiatych rokoch, teda krátko po revolúcii, kedy sa formovali nové študijné odbory a ich obsahová náplň. Entuziazmus mladého pedagóga prešiel aj na študentov a predznamenal ich budúcu tvorivú kariéru.

Andrea Vonkomerová sa ešte počas štúdia mala možnosť oboznámiť so strojovou výrobou úpletov a tejto oblasti sa od ukončenia štúdia systematicky venuje dodnes. Úplety majú bohatú povrchovú štruktúru a jednoduché strihové spracovanie odevov necháva vyznieť týmto štruktúram. Vystavenú kolekciu úpletových modelov “biela” definujú sklady rozohrané do rôznych foriem na šatách a kompletoch.  Biela ako čistá v tvare, farbe a vo vlákne bavlna/ľan. Detaily riasenia a výšivky dotvárajú celkový vzhľad odevu.

Iveta Haasová nadviazala na svoju úspešnú diplomovú prácu – klobúky.  Vystavuje kolekciu recyklovaných klobúkov, ktorým dala nový výtvarný výraz. Autorka o svojej novej kolekcii uvádza: “ Klobúky pripomínajú svojím sieťovaným rastrom kvapky vody držiace sa na povrchu, ktoré každú chvíľu spadnú na zem, je to Dierovaný klobúk do dažďa

Názov prímateľa
OZ Galéria X

Celkový rozpočet:
9 000,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €