Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Príprava / Zasievanie. Svet mnohých svetov

Krátky opis
Olga Tzaplya Egorova, Nikolay Oleynikov a Dmitry Vilensky (Chto Delat, Rusko) v rozhovore s Alessandrou Pomarico, spolukurátorkou výstavy Príprava ~ Zasievanie. 26. mája 2022, 19.00 – 20.30 hod. Živý stream v priestoroch tranzit.sk a na facebookovej stránke tranzit.sk.
Fotogaléria
Názov podujatia
Vzdelávacie filmy a komunity. Pedagógie družnosti vo filme skupiny Chto Delat rezonujúce so zapatizmom Prezentácia a diskusia s umelcami

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
26.05.2022

Popis projektu

Od svojej návštevy štátu Chiapas a filme Nová slepá ulička #17: Letná škola pomalej orientácie v zapatizme (The New Dead End #17: Summer School of Slow Orientation in Zapatismo) sa skupina Chto Delat venuje umeleckému výskumu, ktorý rezonuje s víziou, metódami a spôsobmi života tejto povstaleckej komunity. Výskum je zároveň spôsobom uvažovania o vlastnom politickom postoji, poetike a pedagógiách. Zapatizmus je pre Chto Delat príkladom, ku ktorému sa treba vracať, od ktorého a s ktorým sa môžeme učiť.

V diskusii skupina porozpráva o tom, ako zapatizmus prináša nádej, pokiaľ ide o formy odporu, generatívne a komunitné priestory, skutočnú demokraciu a umenie za sociálnu a ekologickú spravodlivosť, a tak aj napriek zlyhaniam ľavicových sociálnych hnutí posilňuje našu politickú obraznosť. Ruská invázia na Ukrajinu, jej neúnosné zverstvá a jej dramatické ekonomické a geopolitické dôsledky robia otázky, nastolené v tomto filme, ešte dôležitejšími, ak nie nemožnými: čo sa môžeme učiť od zapatizmu v čase zúfalstva, beznádeje a katastrofy?

Abstrakt filmu

Nova slepa ulička #17: Letna škola pomalej orientacie v zapatizme
, 2017.
Film si môžete pozrieť na https://vimeo.com/298171311" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">vimeu.
Verziu so slovenskými titulkami si môžte pozrieť v tranzite

Vo svojom slavnom šiestom vyhlaseni z lacandonskeho pralesa sa zapatisti podelili o svoj sen o zapatistickych veľvyslanectvach, ktore by sidlili po celom svete, aby spojili sily v boji proti neoliberalizmu. Inštruktážny film skupiny Chto Delat vznikol z očakavania tychto veľvyslancov: v ramci priprav na ich navštevu je skupina pozyvana premyšľať o zapatistickych myšlienkach a zapojiť sa do spoločneho života. Film reflektuje proces
spoločneho bytia v suzvuku so sposobom života zapatistov počas intenzivnej letnej školy na dači za Petrohradom. Ako ustredna sa vynorila otazka, ako by mohli nedomorodi ľudia z Ruska so svojou politickou zaťažou praktizovať principy zapatistov a možno zmeniť svoj vlastny život a spoločnosť.

Chto Delat je umelecký kolektív založený v roku 2003, ktorý podporuje rôzne kultúrne
aktivity s ambíciou spájať politickú teóriu, umenie a aktivizmus. V roku 2013 Chto Delat iniciovali v Petrohrade Školu angažovaného umenia a autonómny priestor s názvom Dom kultúry Rosa. Ich umelecká prax sa manifestuje v rôznych médiách vrátane filmov, divadelných hier, rozhlasových programov, nástenných malieb, konferencií, workshopov a verejných kampaní. Hlavnými členmi sú: Tsaplya Olga Egorova (umelkyňa, filmová režisérka), Nina Gasteva (tanečná umelkyňa), Artiom Magun (filozof), Nikolay Oleynikov (umelec), Natalia Pershina/Glucklya (umelkyňa), Alexey Penzin (filozof), 
Alexander Skidan (básnik a kritik), Oxana Timofeeva (filozofka), Dmitry Vilensky (umelec).

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
12 330,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €