Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Divadlo a deti 2022

Krátky opis
Festival DIVADLO A DETI nadväzuje na 29. ročnú tradíciu celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky s rovnomenným názvom. V termíne 2. – 3. 6. 2022 sa v priestoroch DK stretne približne 80 priaznivcov ochotníckeho divadla z celého Slovenska, aby predviedli svoje inscenácie pred detským publikom i porotou. Na festivale po dvojročnej pauze privítame 6 súťažiacich kolektívov aj 3 hosťujúce divadlá. Projekt z verejných zdrojov podporil FPU.
Fotogaléria
Názov podujatia
Divadlo a deti 2022

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
02.06.2022 - 03.06.2022

Popis projektu

Divadlo a deti

2. – 3. JÚNA 2022, RIMAVSKÁ SOBOTA

Celoštátny festival neprofesionálneho činoherného, bábkového, hudobného a pohybového divadla dospelých a mládežníckych divadelných súborov s inscenáciami pre deti sa opäť uskutoční v Rimavskej Sobote.

Festival DIVADLO A DETI nadväzuje na 29. ročnú tradíciu celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky s rovnomenným názvom. Poslaním festivalu je podpora záujmu o divadelnú tvorbu pre deti, prezentácia a stretnutie tvorcov v tejto oblasti, vzdelávanie a výmena skúseností umelecko-pedagogického vedenia súborov a podpora stretávania sa neprofesionálnych tvorcov s profesionálnymi divadelníkmi. Počas dvoch júnových dní (2. – 3. 6. 2022) sa v priestoroch rimavskosobotského Domu kultúry stretne približne 80 priaznivcov ochotníckeho divadla z celého Slovenska, aby predviedli svoje inscenácie pred detským publikom i porotou. Na festivale po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou privítame 6 súťažiacich kolektívov, z toho dva sú priamo z Rimavskej Soboty: 

·         Sociálne divadlo Hopi hope, Košice: CISÁROVE NOVÉ ŠATY

·         Bábkarský súbor dospelých BADIDO pri MsKS, Rimavská Sobota: BONI A ČIERNY SNEHULIAK

·         DS Zrkadlo, Kremnica: NEMÁM RÁD ARISTOKRATKY

·         Ochotnícke divadlo 3GD, Závažná Poruba: LOMIDREVO

·         Divadlo ALTERNA pri ZUŠ, Rimavská Sobota: HRIEŠNA KOPA

·         Divadlo Ľahostajňa, Bratislava: NAJVÄČŠIE CIGÁNSTVO

 

Súťažné predstavenia bude hodnotiť trojčlenná odborná porota a svoje hodnotenie vyjadrí aj detské fórum Agora, zložené zo žiakov dramatického odboru ZUŠ v Rimavskej Sobote. Víťazný kolektív získa nomináciu na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénickú žatvu v Martine a na multižánrový festival TVOR•BA v Bratislave.

Účastníci prehliadky Divadlo a deti neprídu do Rimavskej Soboty len súťažiť. Organizátori pre účastníkov festivalu pripravili aj zaujímavé divadelné workshopy, ktoré bude viesť pedagogička a lektorka dramatickej výchovy Mgr. art. et BcA. Veronika Kořínková.

Dôležitou súčasťou festivalu Divadlo a deti, určenou všetkým účastníkom, je stretnutie odbornej poroty s tvorcami divadelných inscenácií na rozborových seminároch.


Spestrením programovej ponuky sú hosťujúce predstavenia profesionálnych divadiel pre verejnosť na Nádvorí Čierny orol. Vo štvrtok, 2. 6. 2022 o 17.00 hod. festival privíta bratislavské NevaDIvadlo s autorskou rozprávkou Cestoviny s vajcom,  ktorá vznikla na motívy obľúbeného príbehu o vajci, ktoré išlo na vandrovku. V piatok, 3. 6. o 17.00 hod. sa deťom predstaví Divadlo ZkuFraVon z Bratislavy so svojou najnovšou inscenáciou Stvorenie sveta. Vo štvrtok, 2. 6. o 20.00 hod. v bábkovej sále Domu kultúry sa predstaví  dospelému divákovi a účastníkom prehliadky interaktívne predstavenie DON KYCHOT inšpirované známym románom v podaní Potulného dividla J+T z Medzibrodu.

Všetky predstavenia v rámci festivalu sú bezplatne prístupné verejnosti.

 

Hlavným organizátorom festivalu je Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote a odborným garantom je Národné osvetové centrum. Projekt  z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partneromfestivalu.

Ďalšie informácie o festivale Divadlo a deti nájdete na:

http://www.domkultury-rs.sk

http://www.domkultury-rs.sk style="font-size:11.0pt;line-height:150%;font-family:" arial="" narrow","sans-serif""="">

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
13 500,00 €

Výška podpory:
12 000,00 €