Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Premiéra novej skladby v Heidelbergu (Nemecko)

Krátky opis
Premiéra skladby THE LOST BLUE - STILL CONNECTING pre flautu, bicie nástroje a klavír v Heidelbergu.
Fotogaléria
Názov podujatia
KONCERT KLASICKEJ A SÚČASNEJ HUDBY

Miesto konania
Nemecko

Termín konania
18.05.2022

Popis projektu

O napísanie skladby pre flautu, klavír a bicie nástroje som bol oslovený súborom Trio Contraste. Premiéra skladby s názvom THE LOST BLUE - STILL CONNECTING sa uskutoční 18. mája 2022 v nemeckom Heidelbergu.  Organizátorom podujatia je A. I. CUZA - Gesellschaft für Literatur, Musik und Kunst, Am Dorf 38, Heidelberg. V nadväznosti na koncert v Heidelbergu bude skladba uvedená aj vo Viedni (VIMAC - Vienna International Music & Art Center), v maďarskom meste Gyula a na medzinárodnom hudobnom festivale SIMN - International Week of New Music / Săptămâna muzicii noi v Bukurešti.

Témou mojej skladby je rieka 'Dunaj', v blízkosti ktorej som vyrastal. Rieka sa stala ideovým východiskom môjho diela. Je zvukovou (hudobnou) úvahou nad znečistením životného prostredia v toku a v povodí Dunaja. Dunaj spája desať európskych krajín. Životné prostredie a znečistenie vody sú problémové oblasti, ktoré by mali byť v centre záujmu obyvateľstva, ktoré žije v jeho povodí. Dunaj, ako hlavný prítok, priamo ovplyvňuje Čierne more. Z nedávnych štúdií, na ktorých sa podieľali okrem iných aj Ústav polymérov Slovenskej akadémie vied, Univerzita prírodných zdrojov a života vo Viedni – Odbor vody, atmosféry a životného prostredia (BOKU) a Národný park Donau – Auen GmbH odborníci vypočítali, že ročný prírastok plastov, ktoré priplaví do Čierneho mora Dunaj sa pohybuje medzi 530 až 1550 tonami. Toto všetko sa snažím pretransformovať do hudobného jazyka môjho nového diela pre Trio Contraste.

Názov prímateľa
Peter Machajdík

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 000,00 €