Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Za obrazom

Krátky opis
Edukatívna a interaktívna výstava zo zbierok Turčianskej galérie v Martine. Výstava sa zameriava na skúmanie vybraných fenoménov v dielach autorov a autoriek Slovenskej výtvarnej moderny a neskorších neoavantgardných prúdov 20. storočia s presahom do súčasnosti.
Fotogaléria
Názov podujatia
Za obrazom

Miesto konania / kraj
Martin / Martin

Termín konania
04.05.2022 - 15.03.2023

Popis projektu

Čo má spoločné krajinomaľba Martina Benku a topgrafické mapy v diele Rudolfa Sikoru? Nájdu si k sebe cestu ovečky z obrazu Želmíry Duchajovej-Švehlovej a farebné kompozície Milana Laluhu?

Výstava svojim vizuálne príťažlivým a interaktívnym spôsobom predstavuje diela zo zbierok Turčianskej galérie v Martine.  Ústredným motívom vybraných diel je krajina. Od plenérových malieb v rurálnom prostredí, až po štylizované výjavy v kresbe a grafike. Ide hlavne o diela autorov a autoriek tvoriacich v priebehu 20. storočia. Výstava sa teda zameriava na prúd Slovenskej výtvarnej moderny, ktorý konfrontuje s neskoršími neoavantgardnými prúdmi domáceho prostredia s presahmi do súčasnosti. Vzájomné konfrontácie, štýlovo či historicky vzdialených diel určujú najmä ich dominantné výrazové prvky alebo skúmané fenomény ako napríklad svetlo, línia, kompozícia, rytmus... Každý z fenoménov je v rámci výstavy vyjadrený prostredníctvom interaktívnej inštalácie, vďaka ktorej majú diváci možnosť preniknúť  za "povrch obrazu". Stať sa súčasťou novej abstraktnej kompozície, prekročiť línie zvlneného horizontu, započúvať sa do rytmov krajiny alebo skúmať možnosti svetelnej atmosféry...

Priestor výstavy je zároveň platformou pre vzdelávanie školských skupín a výtvarných pedagógov. Prostredníctvom pracovných listov a úloh sú priebežne predstavené vybrané tvorivé experimenty moderného umenia a možnosti ich aplikovania vo vyučovacom procese. 

Autori: Andrej Barčík, Martin Benka, Miloš Alexander Bazovský, Orest Dubay, Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Viktor Hulík, Fero Kráľ, Milan Laluha, Ľudovít Lukáč, Dezider Milly, Jozef Mužila, Ever Púček, Peter Rónai, Rudolf Sikora, Želmíra Duchajová Švehlová, Dezider Tóth


Názov prímateľa
Turčianska galéria v Martine

Celkový rozpočet:
4 800,00 €

Výška podpory:
3 500,00 €