Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

XI. sezóna Multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12

Krátky opis
Živá peformancia s prvkami trvalej inštalácie Jakub Užovič: Vedomia objektov performancia
Fotogaléria
Názov podujatia
Jakub Užovič: Vedomia objektov performancia

Miesto konania / kraj
Topoľčany / Topoľčany

Termín konania
23.05.2022 - 12.06.2022

Popis projektu

Jakub Užovič Vedomia objektov, 2021 


Tieto pocity a presvedčenia premieta do diela, ktoré sa preňho stáva bytím, nad ktorým nechce mať kontrolu. Autor v rámci projektu skúma rôzne hladiny a prvky, ktorými by sa vedel od vytváraného diela čo najviac oddeliť. Na základe tejto premisy si volí rôzne letecké atribúty. Práve tie vnášajú do bytia charakter slobody a neviazanosti.
Zároveň sa stávajú aj prostriedkom plným rozporov, ktoré vyplývajú z leteckej tradície okolo autorovej osoby. Srdcom a živým komunikačným prostriedkom diela bude sterlingov motorček, pri ktorom dochádza k emočnej komunikácii vďaka jeho pohybu a zvuku. Prostredníctvom týchto prvkov sa uberajú otázky existencie, ako aj slobody vo vzťahu k mechanickému bytiu a dielu ako takému.

“Kde som ako tvorca?!
Sú tvorba a vzťah k veciam úprimné? Alebo je to len fabulácia etickej spoločnosti? Pokiaľ sa pozrieme na naše elementárne vzťahy s technológiou, ktorá nás obklopuje, sú tieto vzťahy iné?
Čo v nás prebúdza dojem večného bdenia nad útrapami stroja, ktorému prejavujme ľudské city? A podobne, pokiaľ je objekt socha, stroj a imituje ľudské, vytvára si dušu? Kde je naša pomyselná hranica, ktorú vytvárame v tejto paralele? Pokiaľ dávam stroju možnosť výberu, je schopný si vybrať? Keď ho sám ovplyvňujem? Sloboda, ktorá sa nám javí a ktorú nepoznáme môže byt rozdielna. Pokiaľ však začneme byť otrokom svojich vlastných právd stávame sa slobodní?


Jakub Užovič (*1996, Nitra) študoval bakalársky stupeň v ateliéri S.O.S. a aktuálne študuje magisterský stupeň v Ateliéri intermédií. Autor vo svojej tvorbe pracuje s interaktivitou medzi divákom či diváčkou a objektom, ktorých a ktoré vťahuje do inscenovanej situácie z vytvorených objektov. Súčasne inklinuje k performance, kde sa sám autor stáva integrálnou súčasťou vizuálnej hry. Vystavoval na skupinových výstavách v Modre (Sirotinec), Piešťanoch (Otvorenosť, Arta) a v Bratislave (Transformácia biotopu 2, T3) (Moje telo je záznamom nezabúdania,
Pistoriho Palác )(Mathereal Beastro ) Bytča (festival Hviezdne Noci) Počas posledných rokov sa venuje modelingu, vďaka čomu žil nejakú dobu v Paríži, Japonsku a Kórei, v ktorých čerpal inšpiráciu a podnety.
Zúčastnil sa prehliadok s divadelným charakterom ako Virginia Woolf’s Orlando, od umelkyne Rei Kawakubo.

Názov prímateľa
Nástupište 1-12

Celkový rozpočet:
41 200,00 €

Výška podpory:
37 000,00 €