Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hudba u Fullu 2022

Krátky opis
Cyklus komorných koncertov HUDBA U FULLU bude pokračovať v utorok 31. 5. 2022 o 19:00 h v Kostole Povýšenia Sv. Kríža (Jezuiti) v Ružomberku organovým recitálom sólistky Ľvovskej filharmónie, pani Oleny Maceljuch. V pestrom programe, zostavenom z duchovnej hudby skladateľov 19., 20. a 21. storočia ukrajinská organistka uvedie diela Franza Liszta, Leoša Janáčka, Petra Machajdíka, Cristophera Pardiniho a svojho kraja Bohdana Kotyuka.
Fotogaléria
Názov podujatia
ORGANOVÝ RECITÁL OLENY MACELJUCH - Koncert v rámci projektu Hudba u Fullu 2022

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
31.05.2022

Popis projektu
Olena Maceljuch patrí k najvýznamnejším interpretkám tvorby Johanna Sebastiana Bacha ako aj modernej organovej literatúry. S obrovským úspechom koncertovala vo Švajčiarsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Českej republike a Dánsku. Okrem aktívneho pôsobenia vo Ľvove je tiež sólistkou filharmónie v západoukrajinskom meste Rivne. Dlhoročná a rôznorodá tvorivá práca organistky Oleny Maceljuch, overená na mnohých koncertoch, je zaznamenaná na jej CD albumoch „Benedictus“ a „Amazing Grace“, na profilovom albume skladateľa Bohdana Kotyuka „Reflections“ a na spoločnom albume „Syrinx" s virtuóznym hráčom na panovej flaute Ihorom Maceljuchom.  
 
Pani Olena Maceljuch je umeleckou riaditeľkou Medzinárodného festivalu organovej hudby „Diapazon“, ktorý sa s veľkým ohlasom koná v Ľvovskej organovej a komornej sieni. Vo Ľvovskej filharmónii je zakladateľkou a riaditeľkou Medzinárodného festivalu „Pizzicato e cantabile“, producentkou a spoluorganizátorkou Medzinárodných festivalov organovej hudby v Rivne a Černovice. Venuje sa tiež vedeckej činnosti. Jej výskumy v oblasti organového umenia sú pravidelne publikované v ukrajinských a zahraničných zborníkoch, hudobných vedeckých zbierkach a časopisoch. Ako doktorandka druhej najstaršej univerzity v Českej republike, Univerzity Palackého v Olomouci predniesla svoju dizertačnú prácu na tému „Posvätné a profánne v organovej tvorbe skladateľov Ukrajiny a Čiech. Akademický titul "doktor" získala na Pedagogickej fakulte olomouckej univerzity pred dvoma rokmi.
 
Aj počas vojny na Ukrajine je Olena Maceljuch nesmierne aktívna. V Ľvovskom koncertnom sále, nachádzajúcom sa v Kostole sv. Márie Magdalény, ako aj v Múzeu dejín náboženstiev pravideľne uvádza diela ukrajinských a zahraničných skladateľov rôznych období od baroka po súčasnosť. Na koncert cyklu HUDBA U FULLU zavíta táto nevšedná umelkyňa z moravského Velehradu, kde sa jej organový recitál uskutoční v Bazilike Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda.
Názov prímateľa
Simach Art

Celkový rozpočet:
5 233,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €