Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Literárne potulky Hlohovcom 6. Putovanie zaujímavými miestami Hlohovca, ktoré vstúpili do básní a románov.

Krátky opis
Podujatie Literárne potulky Hlohovcom organizujeme pravidelne už šiesty rok (od roku 2017). Počas tohoto literárno-turistického podujatia sa pohybujeme po vopred vytýčenej trase na stanoviská, kde sa čítajú literárne texty, ktoré sa k tomu miestu viažu. Aktivitou sa snažíme netradičným spôsobom prezentovať bohatú kultúrnu históriu mesta Hlohovec, ponúkame možnosť vychutnať si netradičným a pútavým spôsobom umelecký prednes týchto textov a snažíme sa aktivizovať účastníkov k čítaniu literatúry.
Fotogaléria
Názov podujatia
LITERÁRNE POTULKY HLOHOVCOM – šiesty ročník

Miesto konania / kraj
Hlohovec / Hlohovec

Termín konania
11.06.2022

Popis projektu

Po piatich rokoch sme azda už niečo vykonali na „národa roli dedičnej v oblasti literatúry“, ako čitateľom vlastivedného časopisu v Hlohovci adresoval rozpačitú výčitku Peter Miljkovič. My však pokračujeme ďalej, a preto sme pre vás pripravili šiesty ročník LITERÁRNYCH POTULIEK HLOHOVCOM. Uskutočnia sa 11. júna 2022 a vyrazíme tradične o 9:00 – tentokrát spred Robotníckeho domu na Rázusovej ul. č. 6. Čo nás čaká:

  • Pripomenieme si krátky, no mimoriadne činný život a dielo významného hlohovského historika a obľúbeného učiteľa.

  • Navštívime historickú budovu školy, kde sa odohralo korešpondenčné stretnutie najvýznamnejšieho vtedy žijúceho slovenského spisovateľa s hlohovskými žiačkami a ich učiteľom – známym českým autorom literatúry pre deti a mládež.

  • Vo farskom kostole upozorníme na literárne aktivity jedného z členov bernolákovského hnutia, ktorý pôsobil v Hlohovci takmer 20 rokov. Viedol veriacich na púťach do Šaštína, kázal pri vysvätení ostrihomského chrámu či vítal v Hlohovci arcibiskupa.

  • V spomienkovej próze hlohovského rodáka sa vrátime do jeho detských čias, ktoré prežil v tesnom susedstve rieky Váh.

  • Zaspomíname si na slávne časy hlohovských skleníkov a na pestrú flóru, ktorá v nich rástla.

  • Nakoniec pomôžeme hlohovským obrancom odrážať útoky dobyvačných Osmanov.

Záver potuliek bude patriť tradične kvízu, kde môžete získať hodnotné knižné odmeny a tiež malému pikniku. Keďže minulý rok sme sa pre pandemickú situáciu zdržiavali najmä v prírode a nachodili sme viac kilometrov, tak tentokrát sme pripravili trasu, ktorá bude kratšia a častejšie sa budeme zdržiavať v zaujímavých priestoroch. Počasie je vybavené, prineste si dobrú náladu a chuť sa niečo zaujímavé dozvedieť.

Tešíme sa na vašu účasť.



Názov prímateľa
EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC

Celkový rozpočet:
1 850,00 €

Výška podpory:
1 550,00 €