Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Príprava / Zasievanie. Svet mnohých svetov

Krátky opis
Umelci: Marwa Arsanios, Chto Delat, Kitti Gosztola & Bence György Pálinkás, Francisco Huichaqueo, Saodat Ismailova, Amanda Pina, Emília Rigová Kurátori: Judit Angel, Alessandra Pomarico, Borbála Soós, Ovidiu Ţichindeleanu Architektúra výstavy: Woven Grafický dizajn: Sándor Bartha 29.04. – 15.07.2022 Otvorenie: 29. apríla 2022, 18:00 - 21:00
Fotogaléria
Názov podujatia
Príprava / Zasievanie, výstavný projekt

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
29.04.2022 - 15.07.2022

Popis projektu
Ako sa môžeme odučiť násilné a ničivé paradigmy koloniálneho, rasového, patriarchálneho kapitalizmu a predstaviť si svet, v ktorom sú rôzne systémy poznania rovnako hodnotné a spolupodieľajú sa na ochrane života vo všetkých jeho podobách?

To sú zásadné otázky, ktorými sa zaoberá výstava a vzdelávací priestor Príprava ~ Zasievanie, prvý projekt v rámci nového programu tranzit.sk. Program ako celok skúma štyri hlavné témy a ich prepojenie: súčasnú spoločenskú, politickú a ekologickú krízu; modernitu a dekolonialitu; vytváranie poznania ukotvené v telesnosti a založené na spolupráci a politiku každodenného života.
Umelci a umelkyne zastúpení na tejto výstave zdieľajú poznanie predkov, postupy založené na vzťahu so zemou, feministické iniciatívy a úvahy o commoningu, teda spoločnom zdieľaní zdrojov, evokujú pocit previazanosti, vzájomnosti, zodpovednosti a starostlivosti o našu spoločnú budúcnosť a budúcnosť ďalších generácií. Pritom vychádzajú z dekoloniálnych perspektív a/lebo zo skúsenosti pôvodných národov, stavajú na dedičstve sociálnych a emancipačných hnutí. Navrhujú potrebnú systémovú a štrukturálnu zmenu rôznorodými spôsobmi, z vlastných situovaných pozícií, odsudzujú a poeticky prevracajú účinky prebiehajúcich procesov vymazávania, útlaku a ničenia, podnecujú ku kritickému prístupu a preorientovávajú našu vnímavosť na gestá nápravy, politiku starostlivosti a príklady sebestačných mikroekonomík.
Príprava ~ Zasievanie je teda spôsob, ako sa prostredníctvom výstavy zaväzujeme položiť základy dlhodobej trajektórie epistemologickej rekonštrukcie, zasievať dekoloniálne myšlienky a gestá smerom k inej budúcnosti, takej, ktorá hľadí na niekoľko generácií pred tou našou a po nej.
Výstavný projekt je súčasťou nového tranzit.sk programu Svet mnohých svetov.
Svet mnohých svetov opätovne artikuluje vzťah medzi výskumnými, kurátorskými a vzdelávacími aktivitami tranzit.sk tým, že buduje flexibilný a porézny priestor, ktorý je charakteristický kruhovou komunikáciou. Nová vzdelávacia stanica plní viaceré funkcie: sčasti knižnica, výskumný a vzdelávací lab, sčasti výstava umeleckých projektov. Bude priestorom pre prednášky, semináre, workshopy, debaty a aktivity so zapojením verejnosti. Zároveň bude slúžiť ako živý archív objektov a vzťahov prítomných v okolí, ako semenisko ďalších projektov umeleckej a odbornej verejnosti i obyvateľstva na tomto území.
Viac informácií nájdete tu: http://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2022-04-29/priprava-zasievanie?fbclid=IwAR3Im8ne1bUYrj9x95DJXq7i_7kgMf3fNzoyNa_3NRthsvn_kihk-3rEwIY" rel="nofollow noopener" role="link" tabindex="0" target="_blank" style="cursor: pointer; outline: none; list-style: none; border: 0px; padding: 0px; margin: 0px; touch-action: manipulation; display: inline;">http://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2022-04-29/priprava-zasievanie?fbclid=IwAR3Im8ne1bUYrj9x95DJXq7i_7kgMf3fNzoyNa_3NRthsvn_kihk-3rEwIY"
Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
12 330,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €