Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Záchrana kolekcie stolových hodín - V. etapa

Krátky opis
Projekt je pokračovaním úspešných projektov: Záchrana kolekcie stolových a nástenných hodín, určených pre novokoncipovanú expozíciu Thurzov Dom I., II., III. a IV. počas ktorých sme zreštaurovali a sfunkčnili vzácnu kolekciu 21 stolových, nástenných a podlahových hodín. V piatej etape boli vybraté ďalšie jedinečné hodiny z dielne banskobystrických hodinárskych majstrov, ktoré budú reflektovať na vývoj vo výtvarnom prevedení hodín, ich dizajne, ako aj časovým etapám, v ktorých vznikali.
Fotogaléria
Názov podujatia
Záchrana kolekcie stolových a nástenných hodín - 5. etapa

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2021 - 30.04.2022

Popis projektu

Projekt je pokračovaním úspešných projektov: Záchrana kolekcie stolových a nástenných hodín, určených pre novokoncipovanú expozíciu Thurzov Dom I., II., III. a IV. počas ktorých sme zreštaurovali a sfunkčnili vzácnu kolekciu 21 stolových, nástenných a podlahových hodín. V piatej etape boli vybraté ďalšie jedinečné hodiny z dielne banskobystrických hodinárskych majstrov, ktoré budú reflektovať na vývoj vo výtvarnom prevedení hodín, ich dizajne, ako aj časovým etapám, v ktorých vznikali.

Cieľom aktuálneho projektu bolo sfunkčnenie jednotlivých mechanizmov hodinových strojov, doplnenie chýbajúcich častí ako v mechanike jednotlivých hodinových strojov, tak častiach jednotlivých skeletov, rezieb, ozdobných prvkov, liatych mosadzných reliéfov, sústružených prvkov, kružieb, šošoviek, tvarovaných kyvadiel a podobne.

Medzi vybranými hodinami sa nachádzajú hodiny z dielní banskobystrických majstrov:

·       Hodiny stolové z dielne Mathiasa Krumma, hodinára  z Banskej Bystrice

·       Hodiny barokové z dielne Johana Grima, hodinára  z Banskej Bystrice

·       Hodiny altánové z dielne Stephana Schlawa, hodinára  z Banskej Bystrice

·       Hodiny barokové z dielne Adama Nabela, hodinára  z Banskej Bystrice

 

Zreštaurované hodiny boli po odbornom zásahu vrátené do stálej expozície Matejovho domu.

Reštaurovanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

 

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
6 260,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €