Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Literárne večery v Artfore 2022

Krátky opis
Zlo nie je otázkou psychických úchyliek. Tie najväčšie zverstvá majú na svedomí úplne obyčajní ľudia, stačí, aby sa im naskytla príležitosť. Pozývame vás na diskusiu so spisovateľmi Lacom Keratom a Marekom Vadasom v pondelok 25.4. od 18:00 do priestorov košického Artfora na Hlavnej ulici. Autori predstavia svoje knihy: Laco Kerata zborník hier Dobro. Hry a Marek Vadas román Šesť cudzincov. Večer moderuje reportér Peter Béreš.
Fotogaléria
Názov podujatia
Laco Kerata a Marek Vadas v Artfore

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
25.04.2022

Popis projektu
Zlo nie je otázkou psychických úchyliek. Tie najväčšie zverstvá majú na svedomí úplne obyčajní ľudia, stačí, aby sa im naskytla príležitosť.
Pozývame vás na diskusiu so spisovateľmi Lacom Keratom a Marekom Vadasom v pondelok 25.4. od 18:00 do priestorov košického Artfora na Hlavnej ulici.
Autori predstavia svoje knihy: Laco Kerata zborník hier Dobro. Hry a Marek Vadas román Šesť cudzincov.
Večer moderuje reportér Peter Béreš.
LACO KERATA (1961) je absolventom divadelnej réžie na Vysokej škole múzických umení, kde získal aj doktorát z dramaturgie. V roku 1991 spolu s Blahom Uhlárom a Milošom Karáskom založili legendárne avantgardné Divadlo Stoka, v ktorom pôsobil do roku 2002 ako spoluautor a herec asi v pätnástich inscenáciách. Neskôr založil divadelné združenie MED – My Experimental Drama. Napísal viac ako dvadsať divadelných a rozhlasových hier. Vydal zbierky poézie „Hriešny spánok“ a „Prišiel som, videl som“ a drámy „Rádiové hry“ a „Večera nad mestom“ vyšli aj knižne. Ďalej vznikla zbierka poviedok Mám sa a román Zlý herec, ktorý sa dostal v roku 2010 do finále ceny Anasoft litera a vyšiel aj v českom preklade. V roku 2013 mu vyšla zbierka poviedok Malé domov, v roku 2014 ďalší román Ešte som tu a zostanem. Z anglického originálu preložil hry Davida Mameta “Edmond”, Masterffa, Kandera a Ebba “Kabaret”, Haddona a Stephensa “Podivný prípad so psom” a pre reláciu Slovenského rozhlasu Rockové verše texty skupín Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors a veľa ďalších. Od roku 2015 mu aj v Českom rozhlase uviedli niekoľko pôvodných rozhlasových hier. V divadle Andreja Bagara v Nitre mu uviedli v roku 2017 hru „Dobro“. V roku 2019 mu vyšiel román „Suché roky“. V roku 2020 mu vyšla kniha poviedok “Na okraji mojej hory”, ktorá sa dostala do finále Anasoft litera.
Pracuje aj ako režisér v Slovenskom rozhlase, stále aktívne hrá ako herec, venuje sa písaniu rôznych literárnych a dramatických foriem, žije v Bratislave.
Jedenásť Keratových hier v zborníku DOBRO podľa kritika Patrika Orieška dokumentuje autorovu cestu od abstraktných domén absurdnosti existencie k širšej spoločenskej perspektíve, historicky ukotvenej, k reflektovaniu kultúrnych zmien, raz pri tom využívajúc tradičnejšie symetrické estetické formy, inokedy komplikovanejšie, meniace rytmus, modernejšie, subverzívnejšie. Ich spoločnou črtou pritom ostáva groteskný až absurdný humor divadla Stoka a jeho nástupníckych súborov.
MAREK VADAS (1971) po maturite na gymnáziu v Košiciach (1989) vyštudoval estetiku a slovenský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1989 – 1995). Zaoberá sa aj canisterapiou. Absolvoval niekoľko dlhších pobytov v Afrike; v strednej a západnej časti tohto kontinentu (Kamerun, Čad, Gabun, Nigéria) bol dosiaľ trinásťkrát.
Debutoval roku 1994 prózou Malý román, napísal román Univerzita (1996, spoluautor Eman Erdélyi), Diabol pod čapicou (2002, spoluautor Eman Erdélyi), Prečo sa smrtka smeje (2003), Rozprávky z čiernej Afriky (2004, Cena Bibiany za najlepšiu a najkrajšiu detskú knihu sezóny). Jeho kniha Liečiteľ (2006) získala prestížnu literárnu cenu Anasoft Litera 2007 a vyšla už v piatom vydaní.
V roku 2013 vydal zbierku poviedok Čierne na čiernom, v roku 2016 detskú knihu Útek. V roku 2018 mu vyšla mozaika afrických príbehov Zlá štvrť s ilustráciami Daniely Olejníkovej a spoločne s autorkou napísali detskú prózu Krutá Marta (2020). Zatiaľ poslednou jeho knihou je Šesť cudzincov (2021), ktorá je aktuálne v desiatke nominovaných v cene Anasoft Litera.
Tak ako pri protirómskom pogrome v malej obci na západnom Slovensku v roku 1928. Dovtedy bezúhonní občania tu pri nočnom lynčovaní zvlášť brutálnym spôsobom zavraždili šesť nevinných spoluobčanov. Marek Vadas sa po troch knihách odohrávajúcich sa v africkej kulise vrátil domov, aby sa voľne inšpiroval touto historickou udalosťou a na scénu sa pozrel očami priamych či nepriamych obetí, svedkov i páchateľov. ,,Šesť cudzincov,, nie je dokument, no i tak vytvára mozaiku dejinnej kauzy, s ktorou sme sa doteraz nevyrovnali. Je to príbeh o obyčajnom šialenstve alebo šialenej obyčajnosti. Rovnako dobre by sa mohol odohrať včera, dnes i zajtra.
Podujatie v rámci Literárnych večerov v Artfore z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Názov prímateľa
Artforum Košice s.r.o.

Celkový rozpočet:
5 266,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €