Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Literárne večery v Artfore 2022

Krátky opis
Pozývame vás na prezentáciu dvoch nových kníh spisovateľky Jany Bodnárovej: básnickej zbierky Vesmírny prach si a detskej knihy Aha! Ja už viem! vo štvrtok 21.4. od 18:00 do košického Artfora na Hlavnú ulicu. Večer moderuje Marta Součková, detskú knihu predstaví Markéta Andričíková.
Fotogaléria
Názov podujatia
Jana Bodnárová v Artfore

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
21.04.2022

Popis projektu
Pozývame vás na prezentáciu dvoch nových kníh spisovateľky Jany Bodnárovej: básnickej zbierky Vesmírny prach si a detskej knihy Aha! Ja už viem! vo štvrtok 21.4. od 18:00 do košického Artfora na Hlavnú ulicu.
Večer moderuje Marta Součková, detskú knihu predstaví Markéta Andričíková.
Jana Bodnárová (1950) poetka, prozaička, dramatička a autorka kníh pre deti, sporadicky sa venuje aj tvorbe performančnej video poézie. Vydala zbierky Terra nova (1991), ŠE-PO-TY (1995), Blíženci (2000), Z periférií (2013), V v záhradách/pod dronmi (2016), uprostred noci sa chcem prejsť (2017) a Terče (2019).
V zbierke Vesmírny prach si rezonuje kontrast medzi krásou a (niekedy aj excitovanou) ošklivosťou postmodernej doby. Lyrický subjekt kladie vedľa seba protikladné fenomény tej istej kultúry a hľadá záchytné body v umeleckých a historických reminiscenciách, na pozadí ktorých si vytvára istý druh azylu a osobnostnej, ľudskej autonómie.
Čitateľ je tentoraz konfrontovaný s imaginatívnou „simultánnou“ obraznosťou, paralelizmom svetov, v ktorých koexistuje vysoké a nízke (resp. inferiórne) na základe istých asociatívnych prepojení. Bodnárovej Vesmírny prach chce byť dramatickou (jungovskou) konfrontáciou subjektu so zahalenými, inštinktívnymi črtami osobnosti, ktoré v autorkinom uchopení podnecujú originalitu a príťažlivosť umeleckej výpovede.
V knihe Aha! Ja už viem! sa zoznámite sa s malou Leou. V škôlke má kamaráta Vilka, lenže keď k nám prišiel ten nebezpečný vírus kovid, zatvorili ju a teraz sa nemá s kým hrať.
Lea má šťastie, lebo do rodiny pribudol malilinký braček. Kým však vyrastie, musí sa zabaviť sama. Lea má dobré srdiečko. Rada vymýšľa a keď sa jej niečo nepodarí, snaží sa to napraviť. Vtedy zvolá: Aha! Ja už viem!
Podujatie v rámci Literárnych večerov v Artfore z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Názov prímateľa
Artforum Košice s.r.o.

Celkový rozpočet:
5 266,00 €

Výška podpory:
5 000,00 €