Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Návrat tradícii

Krátky opis
4 remeselné víkendy zamerané na návrat tkania a hlinených omietok do obce Žakarovce. TKANIE 3 víkendy budú zamerané na tkanie od úplných začiatkov, postavenia krosien, snovania a navíjania osnovy až po tkanie. Ukážeme si rôzne druhy osnov a spôsoby tkania. HLINENÉ OMIETKY Jeden víkend venujeme príprave a aplikácii hlinených omietok. Ukážeme si ako pripraviť hlinu, namiešať hrubú a jemnú omietku, aj ako ju nanášať.
Fotogaléria
Názov podujatia
Návrat tradícií

Miesto konania / kraj
Žakarovce / Gelnica

Termín konania
29.04.2022 - 05.06.2022

Popis projektu

    V mesiacoch Máj a Jún obec Žakarovce v spolupráci so Spišským Kultúrnym Centrom a Knižnicou pripravuje 4 remeselné víkendy zamerané na návrat tkania a hlinených omietok do Hnileckej doliny.

      TKANIE

      3 víkendy budú zamerané na tkanie od úplných začiatkov, postavenia krosien, snovania a navíjania osnovy až po tkanie. Lektorka Ľubomíra Žilková sa tkaniu venuje už 20 rokov, a je treťou generáciou tkáčok v jej rodine. Každý víkend sa budete môcť naučiť niečo nové, ukážeme si rôzne druhy osnov a rôzne spôsoby tkania. Krosná budú v dispozícii pre záujemcov o tkanie v našom Kultúrnom dome aj po skončení kurzov.

        HLINENÉ OMIETKY

        Jeden víkend venujeme príprave a aplikácii hlinených omietok. Skúsený lektor Branislav Tancár vám ukáže ako si pripraviť hlinu, namiešať hrubú a jemnú omietku, aj ako ju nanášať. Tiež sa dozviete o jej tradičnom využívaní v staviteľstve, o jej vlastnostiach a vplyve na zdravie.

        Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

        Názov prímateľa
        Obec Žakarovce

        Celkový rozpočet:
        2 000,00 €

        Výška podpory:
        1 500,00 €