Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Košice Artist in Residence 2022

Krátky opis
Artist talk a prezentácia projektov Maksyma Khodaka a Marka Chehodaieva, ukrajinských umelcov a rezidentov KAIR Košice Artist in Residence
Fotogaléria
Názov podujatia
НЕ НА ЧАСІ

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
11.04.2022

Popis projektu

Ukrajinskí umelci Maksym Khodak a Mark Chehodaiev vám počas prezentácie projektov a sprievodného artist talku predstavia komplexnejší obraz o ich predchádzajúcom umeleckom programe, o relevantných témach a postupoch práce, ktoré však boli od vypuknutia vojny  na Ukrajine intenzívne prehodnocované. Súčasná kritická situácia tak ovplyvnila samotný vývoj a pracovný proces autorov na nových dielachi vznikajúcich počas ich dvojmesačneho rezidenčného pobytu.

Projekt Marka Chehodaieva upriamuje pozornosť diváka na objekty (oblečenie, osobné predmety) nachádzané v uliciach Košíc. Pracuje s konceptom straty a simuláciou istého mechanizmu uchovávania pamäte, prostredníctvom generovania trvácnych replík nájdených predmetov v kontexte verejného priestoru.

Maksym Khodak sa vo svojom projekte zamýšľa nad poslaním umenia v časoch vojny, ako sa mení jeho účel a ako sa aktuálne stáva prostriedkom na zbieranie finančnej podpory pre organizácie priamo pomáhajúcim ľuďom na Ukrajine. Maksym túto tému reflektuje prostredníctvom ručne vyrobených pokladničiek, umeleckých diel, ktorých účelom bude možnosť vytvoriť finančnú zbierku na podporu ukrajinského umenia.


Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Rezidencia je organizovaná v spolupráci s Nazar Voitovich Art Residence.

Názov prímateľa
KAIR

Celkový rozpočet:
54 620,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €