Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Barokové podlahové hodiny z prvej polovice 18. storočia

Krátky opis
Vďaka podpore Fondu na podporu umenia sme získali do zbierok Zemplínskeho múzea vzácne barokové podlahové skriňové hodiny pochádzajú z obdobia 1. polovice 18. storočia. Definuje ich klasické trojdielne usporiadanie – sokel, pilierový driek a nadstavec s hodinovým strojom - ten stojí na konzolových pätkách. Tieto barokové hodiny budú súčasťou výstavy Habsburgovci a Sztárayovci.
Fotogaléria
Názov podujatia
Habsburgovci a Sztárayovci.

Miesto konania / kraj
Michalovce / Michalovce

Termín konania
11.04.2022 - 31.12.2022

Popis projektu

Vrcholne barokový dizajn z rokov 1720 až 1740 pozostáva z hodinového nadstavca, ktorý má segmentový štít, zalamované profilované kladie, kosmo posadené pilastre na volútovej pätke, driek i sokel konvexne vyduté a sokel tumbového tvaru. Dyhovanie dvierok drieku plne využíva estetické možnosti textúry dreva, konkrétne orechovej korenice. Zrkadlová kompozícia  javorových (resp. jaseňových) korenicových dýh na sokli opticky zdôrazňuje jeho rozložitosť i jeho tektonickú funkciu. Nárožné časti dyhovanej rezervy sokla sú vyplnené dyhou z makasarského ebenu. Na mosadznom kryte hodinového stroja je cínový popisný kotúč (ciferník) s číslicami – rímske číslice ukazujú hodiny, arabské minúty. V cvikloch kotúča sú tepané ažúrové aplikácie s motívom maskarónu, nad ciferníkom s motívom delfínov. Nad ciferníkom je taktiež malý cínový kotúč s vygravírovaným heslom vyvedeným v rímskej majuskule – „SIC VOLVITUR AERAS“ (vo voľnom preklade: „Takto čas ide ďalej“). V spodnej časti ciferníka po stranách rímskej VI je signovanie ? A:POLHAMAR, ST: SUND, Z 606“. Podľa tejto signatúry pochádza hodinový stroj od slávneho švédskeho hodinára Andersa Polhammara (1705-1767) z mestečka Stjärnsund. Vzhľadom k pôvodu a stavu zachovanosti barokových podlahových hodín s pôvodným hodinovým strojom ide o vzácny starožitný predmet s významnou historickou hodnotou.

Názov prímateľa
Zemplínske múzeum v Michalovciach

Celkový rozpočet:
9 500,00 €

Výška podpory:
7 000,00 €