Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

FRAŠTACKÝ TŔŇ 2022 - 14. ročník bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru

Krátky opis
14. ročník súťaže je zameraný na energiu. Energia je všade okolo nás, vďaka nej existuje život na Zemi. Aký druh energie sa páči karikaturistom? To sa rozhodli zistiť organizátori 14. ročníka súťaže FRAŠTACKÝ TŔŇ a vybrali tému ENERGIA. Súťaž je otvorená pre všetkých autorov, dôležitá je originálna myšlienka a jej vtipné prevedenie do umeleckého dielka. Uzávierka je 10. augusta 2022. Okrem hlavnej témy ENERGIA je druhou možnosťou voľná téma. Na obe témy očakávame po dve súťažné práce.
Fotogaléria
Názov podujatia
FRAŠTACKÝ TŔŇ 2022 - 14. ročník bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru

Miesto konania / kraj
Hlohovec / Hlohovec

Termín konania
01.04.2022 - 30.11.2022

Popis projektu

Stalo sa už tradíciou, že každý druhý rok vždy 1. apríla občianske združenie EXLIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci vyhlasuje nový ročník bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru Fraštacký tŕň. Keď bola v roku 1996 súťaž vyhlásená po prvýkrát, usporiadateľom sa ani nesnívalo o tom, ako sa časom rozvinie. Z pôvodne slovenskej súťaže sa v priebehu rokov stala súťaž medzinárodná s hojnou účasťou autorov z celého sveta. Usporiadatelia vždy starostlivo vyberajú témy súťaže pre jednotlivé ročníky. Snažia sa, aby autori okrem úsmevu prinášali aj satirický pohľad na udalosti a problémy, ktoré kvária svet. A tak sa karikaturisti postupne vyjadrovali na témy televízia, automobil, reklama, peniaze, voda, obezita, lesy, atď. Témou aktuálneho 14. ročníka je ENERGIA. Pri jej výbere koncom minulého roka ani prorok nemohol vedieť, akou aktuálnou sa téma stane. Po vypuknutí vojny na Ukrajine ceny energií enormne narástli a Európa rieši okrem výšky cien aj postupnú diverzifikáciu nákupu komodít, ako sú ropa, plyn či elektrina. Hľadajú sa alternatívni dodávatelia a možnosti výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. ENERGIA je preto témou, ku ktorej sa môžu karikaturisti vyjadriť z rôznych uhlov pohľadu. Od jemného humorného pohľadu až po ostrú satiru. Záleží na každom jednom autorovi čo si určí ako prioritu vo svojej práci. Predchádzajúci ročník Fraštackého tŕňa sa niesol v tieni svetového problému Covid. Tento rok je téma „Energia“ v úzadí vojnového konfliktu na Ukrajine. Veríme však, že sa nájde dostatok autorov, ktorí nám okrem ostrých satirických pohľadov prinesú aj tie humorné, aby sme mali dôvod na úsmev, taký potrebný v tejto pohnutej dobe. Uzávierka súťaže je 10. augusta 2022. Okrem hlavnej témy ENERGIA je druhou možnosťou voľná téma. Od autorov očakávame na obe témy po dve súťažné práce, ktoré je potrebné zaslať na adresu združenia na Závalie 3/A, P.O.BOX 58, 920 01 Hlohovec. Porota rozhodne o víťazoch na svojom zasadnutí 25. augusta. Vyhlásenie výsledkov a vernisáž súťažných prác bude dňa 30.septembra 2022 vo Výstavnej sieni Vlastivedného múzea, Rázusova 6, Hlohovec. Kontakty: František Bojničan - 0905/352 506, info@elap-hlohovec.sk, http://www.elap-hlohovec.sk/"> face="Arial, sans-serif">www.elap-hlohovec.skhttp://www.elap-hlohovec.sk/"> face="Arial, sans-serif">


Názov prímateľa
EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC

Celkový rozpočet:
3 700,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €