Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Výstavné a vzdelávacie aktivity OZ Galérie X

Krátky opis
Výstava „Surovosť v skle“ prezentuje umelecko-dizajnérsku tvorbu slovenského autora Igora Kováča, ktorý je absolventom Ateliéru skla Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, kde si počas štúdia (2015-2021) vytvoril a postupne systematicky rozvíjal vlastnú technológiu dekorovania úžitkového skla.
Fotogaléria
Názov podujatia
Výstava Surovosť v skle - Igor Kováč

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
23.03.2022 - 30.04.2022

Popis projektu

Kováč sklo dekoruje pomocou diamantovej píly, ktorú však nepoužíva za účelom, pre ktorý bola pôvodne skonštruovaná, a teda na rezanie stavebného materiálu, ale k jej použitiu pristupuje v experimentálnej rovine, v ktorej hľadá možnosti jej využitia na dekorovanie fúkaného skla.

Zatiaľ čo pri tradičnom dekoratívnom brúsení sa kladie dôraz na čistotu (dokonalosť) rezu, v tomto prípade autor prijíma surovosť stopy, ktorú na povrchu skla zanecháva rezný kotúč píly, a následne s ňou ďalej pracuje avšak s úplne opačným zámerom aký by sa pri zušľachťovaní skla dal očakávať. Je možné povedať, že sa snaží  surovosť cielene zvýrazniť pomocou ďalších, nie len sklárskych, ale aj sochárskych technológií. Azda najvýraznejšie je tento úmysel pozorovateľný na dielach, ktorých povrch je osekaný pomocou kamenárskeho dláta a kladiva. Tvorca vedome využíva prirodzenú  vlastnosť skla, krehkosť, ktorá je však bežne spojovaná s jeho deštrukciou, a transformuje ju na unikátny plastický dekor (vid. diela Tesaná váza, Kosti...).

V tomto kontexte je možné povedať že autor vytvoril akúsi surovejšiu alternatívu  voči tradičnému dokonale brúsenému sklu a olovnatému krištáľu, ktorá prináša istú inováciu do tohto tradičného až historického odvetvia akým je sklárstvo.

Výstavu z verejných zdrojov podporil  Fond na podporu umenia.

 

Názov prímateľa
OZ Galéria X

Celkový rozpočet:
9 000,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €