Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Aktivity organizácie UM, n. o. na rok 2022

Krátky opis
Výstava ANTROPODERMIA predstavuje tvorbu dvoch výtvarníkov, Adama Macka a Martina Jombíka. Samotný názov výstavy v sebe spája pojmy anthropos (človek) a dermia (koža), pričom ide o slovnú hračku odkazujúcu na spôsob preparovania telesných schránok živočíchov - taxidermie.
Fotogaléria
Názov podujatia
ANTROPODERMIA

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
05.04.2022 - 24.05.2022

Popis projektu

Adam Macko & Martin Jombík: ANTROPODERMIA / kurátor: Branislav Zurko / Rozkvet Gallery, Banská Bystrica / 6.4. – 24.5. 2022 / vernisáž 5.4. o 19:00 hod


Výstava ANTROPODERMIA predstavuje tvorbu dvoch výtvarníkov, Adama Macka a Martina Jombíka. Samotný názov výstavy v sebe spája pojmy anthropos (človek) a dermia (koža), pričom ide o slovnú hračku odkazujúcu na spôsob preparovania telesných schránok živočíchov - taxidermie.

Adamova intermediálna inštalácia - séria nadrozmerných matríc z externého, mäkkého maliarskeho odliatku imitujúceho syntetickú kožu, je výsledkom dlhoročného časozberného zámeru, počas ktorého autor formou tetovania aplikoval na seba eklektické, esteticky naivné až odporujúce si motívy vizuality, ktoré napodobňovali mainstreamovú sebaprezentačnú estetiku exponovanej telesnosti toxických maskulinít v popkultúre. Permanentná úprava novým ,,pretetovaním“ autorovho tela sa formou grafického odtlačku prenáša z matrice v životnej veľkosti - telo sa mení na matricu, matrica sa spodobuje ako syntetické telo.

Inštalácia Martina Jombíka vytvára diskurz medzi aktuálnou funkciou média fotografie, postfotografickým vnímaním skutočnosti a hyperrealitou. Základným nástrojom je fotografia exploatovaná na maximum s presahom do enviromentu a 3D inštalácie. Pomocou dokumentovania a prepájania znakov a významov tak vzniká séria, v ktorej sa spájajú prvky inscenovaného a nájdeného reálneho obrazu do vrstiev, odkazujúcich na bohatý konštrukt fenoménu každodennosti. Aj tu sa na pozadí objavujú témy telesnosti, budovania identity, subkultúrnej symboliky a prežívania sociálnej reality.

 

Adam MACKO (*1989, Levoča) je absolventom doktorandského štúdia na Katedre maľby Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici (školiteľ doc. Mgr. art. Ján Triaška, ArtD.) V tvorbe skúma hybridný potenciál maľby a intermediálne presahy, venuje sa posthumanistickým teóriám a inštitucionálnej fragmentácii. Žije v Levoči

Martin JOMBÍK (*1988, Zvolen) je absolventom doktorandského štúdia na Katedra intermédií a digitálnych médií Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, ateliér Fotomédium (školiteľka prof. Milota Havránková). Venuje sa širokému spektru fotografických modelov – od dokumentárnej, inscenovanej po manipulovanú – cez ktoré skúma formy skrytej telesnosti. Žije a tvorí v Kováčovej.

(Branislav Zurko)

 

Praktickú realizáciu podporil formou štipendia Fond na podporu umenia.

Program Rozkvet Gallery z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

 

 

Produkcia a koordinácia výstav v Rozkvet Gallery: Michaela Šuranská

Grafika výstavy: Marcela Záchenská

Asistentka výstav: Rebeka Bizubová

Názov prímateľa
UM, n. o.

Celkový rozpočet:
53 516,00 €

Výška podpory:
44 156,00 €