Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

UČITELIA I DEJATELIA

Krátky opis
Výstava reflektuje umeleckú činnosť 12-tich pedagógov a osobností kultúry, výtvarne pôsobiacich na Spiši, ktorí sa podieľali na výchove novej generácie výtvarníkov a na rozvoji regionálnej kultúry. Výber diel v ojedinelej tematickej konfrontácii prezentuje aktívne tvorivé obdobia umelcov. Cyklus výstav Téma. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
UČITELIA I DEJATELIA

Miesto konania / kraj
Spišská Nová Ves / Spišská Nová Ves

Termín konania
06.04.2022 - 03.07.2022

Popis projektu

Výstava s jednoduchým, ale výstižným názvom reflektuje umeleckú činnosť pedagógov a osobností kultúry, výtvarne pôsobiacich na Spiši. Diela zo zbierky galérie a súkromných archívov dvanástich výtvarníkov sú ukážkou heterogénnych štýlov a tém, ktoré spájajú vizuálne a tematické príbehy. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Galéria umelcov Spiša vo svojej zbierke uchováva mnoho významných umeleckých diel. Medzi nimi sa však iba skromne objavujú diela pedagógov a osobností kultúry, ktorí popri svojej tvorivej umeleckej, či kultúrnej činnosti venovali dlhé roky tvorbe, aj vzdelávaniu žiakov – potenciálnych úspešných výtvarníkov. Vybraní umelci generačne patria k starším umelcom, ktorí sa podieľali na výtvarnom školení novej generácie spišských výtvarníkov. Výstava v rámci cyklu Téma je poctou ich učiteľskej a kultúrnej práci a zároveň prezentuje aktívne tvorivé obdobia umelcov.

 

Autori: Ivan Bobula, Anna Fedáková, Marián Hennel, Štefan Hudzík, Zdeněk Jeřábek, Eva Končeková, Otto Korkoš, Peter Krupa st., Emil Labaj, Rudolf Rabatin, Imrich Svitana, František Žoldák.

Názov prímateľa
Galéria umelcov Spiša

Celkový rozpočet:
3 500,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €