Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2022 - 42.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia. Prvým koncertom Hudobnej jari bude Veľkonočný koncert. Účinkujú: Peter Michalica (husle), Stanislava Maggioni (sporán) a Viera Bartošová (klavír). Koncert sa uskutoční v rímskokatolíckom kostole sv.Jána Krstiteľa 12.apríla 2022 o 19.00 hod.
Fotogaléria
Názov podujatia
Veľkonočný koncert

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
12.04.2022

Popis projektu

P r o g r a m : AVE MARIA

Peter Martinček (1962 – 2021)

Michal Lorenc (1955 - )

Astor Piazzolla (1921 -1992)

William Gomez (1950 – 2012)

Mikuláš Schneider-Trnavský (1881 –1958)

Franz Schubert (1797 – 1828)

Giulio Caccini (1551 – 1618)

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)  – Charles Gounod (1818 – 1893)

César Franck (1822 – 1890)


Wolfgang Amadeus Mozart:  Laudate Dominum

 

 

Peter MICHALICA

patrí k najvýznamnejším medzinárodne renomovaným reprezentantom slovenského koncertného umenia. Študoval na Konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení v Bratislave (Prof. J. Skladaný), Čajkovského konzervatóriu v Moskve (Prof. J. Jankelevič) a Kráľovskom konzervatóriu v Bruseli (Prof. A. Gertler). Svoje majstrovstvo si zdokonaľoval aj pod vedením slávnych huslistov W. Schneiderhana a H. Szerynga. Je laureátom viacerých medzinárodných súťaží (Londýn, Brusel a i.), držiteľom viacerých cien a čestných ocenení. Na recitálových i sólových vystúpeniach s orchestrom vystupoval vo viac ako tridsiatich krajinách štyroch kontinentov. V r.1982 až 1983 pôsobil ako hosťujúci profesor na Michigan State University a v rokoch 1985 až 1988 na Wayne State University v Detroite. Viedol rôzne majstrovské kurzy v USA a Európe ( Boston, Arizona, Ohio, Florida, Dublin a iné). Pre svoje názory musel počas normalizácie v r. 1972 opustiť post asistenta na VŠMU. Na tejto škole pôsobí opäť od r. 1989. Je profesorom husľovej hry aj na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Jeho repertoár siaha od baroka po súčasnosť, pričom mnohé skladby slovenských autorov boli inšpirované jeho umeleckým majstrovstvom a sú mu dedikované. Peter Michalica je žiadaným moderátorom a komentátorom celého radu programov, vrátane rozhlasu a televízie. V masmédiách sa často vyjadruje aj k mnohým aktuálnym otázkam súčasnosti

  

Stanislava MAGGIONI-DUBANOVÁ 

začala študovať spev na Konzervatóriu v Bratislave ako 18 ročná a pokračovala na VŠMU (Prof. H. Štolfová – Bandová). Skúsenosti si prehĺbila v opernom štúdiu Kunstuniversität für Musik und darstellende Kunst v Grazi, kde účinkovala tri roky. Už počas štúdia začala pôsobiť ako hosť v SND a v Štátnej opere Košice. Spolupracovala so Štátnou filharmóniou Košice, s komorným orchestrom Capella Istropolitana, vystúpila na Medzinárodnom opernom festivale Smetanova Litomyšl, na koncerte v rámci Hudobného festivalu Komorné dni J.N. Hummela a mnohých ďalších. Je držiteľkou viacerých ocenení (Medzinárodná spevácka súťaž A. Dvořáka v Karlových Varoch – 1.miesto, účasť v semifinále Medzinárodnej speváckej súťaže Hans Gabor Belvedere vo Viedni). Momentálne sa venuje doktorandskému štúdiu na VŠMU, koncertnej a pedagogickej činnosti.

 

Viera BARTOŠOVÁ

 študovala na Štátnom konzervatóriu v Bratislave u Juraja Mašindu     a  na Vysokej škole múzických umení v klavírnej triede Miloslava  Starostu. Hudobnú fakultu VŠMU ukončila s Cenou ministra školstva. V roku 1985 si na základe štipendia francúzskej vlády  rozšírila vzdelanie v  Paríži, kde pracovala pod vedením vynikajúceho klaviristu a pedagóga Dominika Merleta. V roku 1992 ukončila na VŠMU štúdium umeleckej ašpirantúry. Ako sólistka a komorná hráčka koncertuje doma i  v  zahraničí. Vystúpila v mnohých krajinách Európy a  v  Kanade, predstavila sa na viacerých hudobných festivaloch, spolupracovala s význačnými sólistami a hudobnými telesami. Pedagogicky pôsobí na Hudobnej fakulte VŠMU v Bratislave.

 

 

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
4 100,00 €

Výška podpory:
3 500,00 €