Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kytica viazaná zo slov 2021

Krátky opis
Pozývame na stretnutie s historikom a publicistom Antonom Hruboňom
Fotogaléria
Názov podujatia
Anton Hruboň - Leto u Hýroša

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
15.07.2021

Popis projektu

Mestská knižnica Ružomberok pozýva milovníkov histórie a literatúry na diskusiu s historikom Antonom Hruboňom.

Moderuje Rastislav Molda

Anton Hruboň sa zaoberá sa politickými dejinami Slovenska a strednej Európy v 20. storočí. V širšom európskom kontexte skúma fašistické, národné socialistické a nacionalistické organizácie, prostredníctvom komparatívnych štúdií sleduje vývoj európskych fašistických hnutí na Slovensku a v Európe, zaoberá sa ich ideológiou, politickou propagandou, politickou kultúrou, jazykom a semiotikou. Zaujímajú ho aj vybrané problémy menšín a národnostných konfliktov, etnické a náboženské konflikty v priestore strednej Európy a Balkánu. Publikoval približne 70 vedeckých štúdií, desiatky článkov a 11 knižných publikácií vydaných na Slovensku a v zahraničí, výsledky svojich výskumov prezentoval na množstve konferencií a odborných podujatí.

A. Hruboň vyštudoval odbor história na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Od roku 2020 pracuje ako docent pre odbor politické vedy na Katedre bezpečnostných štúdií Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov. Je držiteľom ceny rektorky UMB za publikačnú, vedecko - výskumnú a vedecko – organizátorskú činnosť.

Prehľad niektorých publikácií: Partizáni a Slovensko, Prinavrátené Komárno, Za slovenský štát, za Novú Európu!, Cesty nemeckej kultúry v toku storočí, Vojenská nemocnica v Ružomberku na historických pohľadniciach, Náš Ružomberok na historických pohľadniciach, Alexander Mach: Radikál z povolania,
Ľudácka čítanka: Sila propagandy, propaganda sily, NACIonaliZMY V NÁS: Eseje o živej minulosti, Fašizmus náš slovenský

Prosíme, na podujatie sa prihláste cez https://www.facebook.com/kniznicark.sk/" target="_blank" title="Položka bude otvorená v novom okne (odkaz smeruje na inú webstránku)" style="margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(186, 5, 13); text-decoration-line: underline;">FB alebo na e-mailovej adrese info@kniznicark.sk, príp. priamo na podujatí poskytnite kontakt na Vás. Vaše údaje budú organizátori podujatia v zmysle aktuálnych opatrení uchovávať po dobu 14 dní od uskutočnenia podujatia. Počas podujatia používajte rúška, informujte organizátorov, pokiaľ by sa u vás prejavili príznaky akútneho ochorenia.

V prípade nepriaznivého počasia sa stretnutie uskutoční v priestoroch Mestskej knižnice Ružomberok, ul. Podhora 33 na 1. poschodí.

Podujatie je súčasťou mestského letného kultúrneho festivalu https://www.facebook.com/kniznicark.sk/" target="_blank" title="Položka bude otvorená v novom okne" style="margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(186, 5, 13); text-decoration-line: underline;">Leto u Hýroša 2021.

Podujatie v rámci projektu Kytica viazaná zo slov z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Názov prímateľa
Mestská knižnica Ružomberok

Celkový rozpočet:
3 560,00 €

Výška podpory:
3 200,00 €