Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie série kresieb Jána Mudrocha

Krátky opis
Zreštaurované diela v r. 2021 zo zbierok Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici
Fotogaléria
Názov podujatia
Zreštaurované diela v r. 2021 zo zbierok Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici

Miesto konania / kraj
Senica / Senica

Termín konania
28.01.2022 - 22.05.2022

Popis projektu

Názov projektu: Zreštaurované diela v r. 2021 zo zbierok Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici
Reštaurovanie portrétu generála grófa Jozefa Quadányiho a Reštaurovanie série kresieb Jána Mudrocha
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

Termín realizácie reštaurovania: júl – október 2021
Sprístupnenie výstavy: 28.01.2022 (piatok) od 13.00 hod.

Termín výstavy: 
28.1.2022 (piatok) – 22.5. 2022 (nedeľa)

Komentovaná prehliadka: 13.3.2022 (nedeľa) o 16.00 hod.Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici ako špecializované kultúrne zariadenie, regionálna galéria, zabezpečuje komplexnú galerijnú dokumentáciu v lokalitách Záhorie a Myjava v Trnavskom samosprávnom kraji. Primárne sa sústreďuje na výstavnú, vedecko-výskumnú a zbierkotvornú činnosť. Okrem regionálneho poslania sa galéria orientuje na presahy k českému, prevažne však moravskému vizuálnemu umeniu. Galéria má v správe zbierku umeleckých diel z oblasti maľby, sochárstva, grafiky, kresby, užitého umenia a fotografie.

Z depozitára Záhorskej galérie Jána Mudrocha boli v roku 2021 zreštaurované diela:

  • maľba – Portrét generála grófa Jozefa Quadányiho, r. 1783-1801, neznámy autor
  • kresby – šesť figurálnych kresieb z 50. rokov 20. stor. od Jána Mudrocha

Reštaurátorský prieskum diela Portrét generála grófa Jozefa Qudányiho zahŕňal nedeštruktívne metódy prieskumu ako a) pozorovanie pri dennom svetle b) pozorovanie pri bočnom svetle a c) fyzikálne metódy – IČ infračervená reflektografia, UV ultrafialová fluorescencia.
Ďalšími postupmi reštaurovania boli dezinfekcia, fixácia povrchu farebnej vrstvy, dubláž – podlepenie novým plátnom, tmelenie, fixovanie, retuš – čistenie  ozdobného rámu,  oprava, úprava pôvodného rámu a iné.

Reštaurovanie série kresieb Jána Mudrocha prebiehalo nasledujúcimi technológiami:

Fotodokumentácia stavu pred a po reštaurovaní, nedeštruktívne metódy prieskumu a) pozorovanie pri dennom svetle b) pozorovanie pri bočnom svetle, ďalej fixácia, dezinfekcia, suché a mokré čistenie, dubláž, fixovanie, retuš, vyhotovenie rámov so sklom, dvojitá pasparta.

Celý priebeh reštaurovania všetkých diel je podrobne zdokumentovaný. Reštaurovanie realizoval certifikovaný reštaurátor Mgr. art. Štefan Kocka. Vďaka komplexnému reštaurovaniu bola zachovaná autenticita, pôvodnosť a špecifickosť výtvarných diel.

Začiatkom roku 2022 budú zreštaurované diela vystavené vo foyeri Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici.

Názov prímateľa
Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici

Celkový rozpočet:
2 500,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €