Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Ich habe genug (Už stačí)

Krátky opis
Ich habe genug/ Už stačí je divadelným projektom, ktorého cieľom je prispieť k diskusii o rovnosti a tolerancii medzi ľuďmi. Kantáta v spojení s textami Hermanna Hesseho sa v inscenácii stáva nahliadnutím do prežívania homosexuálne orientovaného človeka. Je tu Bachovo dielo zdanlivou estetizujúcou nádherou, ktorá ostáva iba formou na prekrytie pochýb, strachu alebo nedôvery? Je táto hudba nadčasovej kvality už iba vyprázdnenou modlitbou, ktorá reprezentuje len skladateľovo majstrovstvo?
Fotogaléria
Názov podujatia
Ich habe genug (Už stačí)

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
01.07.2021 - 30.06.2022

Popis projektu

Ich habe genug/ Už stačí

Hudba – Johann Sebastian Bach / Ich habe genug, BWV 82

Text – Demian: Hermann Hesse

Koncept, réžia, spev: Peter Mazalan

Herci: Richard Autner, Jana Oľhová, Tomáš Procházka

Choreografia, tanec: Juraj Korec

Soundart, hudba: Fero Király

Svetelný dizajn: Jozef Čabo,

Barokový ansámbel: Hudobné naštudovanie, I. husle: Ľubica Habart, II. husle: Blanka Pavlovičová, Viola: Peter Vrbinčík, Hoboj: Tereza Samsonová Violončelo: Pavol Mucha, Kontrabas: Ján Prievozník, Theorba, gitara: Jakub Mitrík, Organ: Silvia Urdová

Premiéra živého uvedenia: Opera Štátneho divadla Košice: 13. marca 2022 / 18:00


Je priam absurdné, že vôbec musíme spomínať, že homosexualita je téma, ktorá rozdeľuje. Je to niečo, čo by nemalo byť témou. A už vôbec nie takou, ktorá generuje politicko – spoločenské tábory a averzie. Jeden projekt nepomôže toto nastavenie zvrátiť. Snaží sa poukázať na to, že byť homosexuálom nie je nič, čo by malo byť v najširšom zmysle slova diskvalifikujúce, vulgárne, nemravné alebo choré. Projekt nič nevysvetľuje a ani nemá ambíciu byť provokatívnym, protestným a explicitným. Bachova kantáta je pre autora konceptu materiál, ktorým skúma seba samého. Práve forma skladateľovej hudby a jej obsah sú silným odkazom, ktorý aspoň v teoretickej rovine dokáže v inscenácii priblížiť svety, ktoré sa zvyknú vzájomne stereotypne vylučovať. Spolu s Hesseho Demianom ide o diela, ktoré idú ďaleko za svoje príbehy a dokážu otvárať nové posolstvá. Inscenácia vytvára multiplikáciu dotknutej homosexuálnej bytosti, ktorá zo seba vystupuje a vzájomne sa sleduje a vzniká medzi ňou samou interakcia. Dielo chce ponúknuť pohľad na tému homosexuality z inej perspektívy. Práve v textoch, ktoré by mohli byť o každom jednom z nás a v hudbe geniálnej bachovej virtuóznej skladby vzniká spojenie, ktoré snáď obchádza získané averzie. 

Názov prímateľa
KunstPlay

Celkový rozpočet:
9 150,00 €

Výška podpory:
8 500,00 €