Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

LUKÁŠ REŠČÁK - PAPÍROVÉ NEBE

Krátky opis
Výstava komentuje témy manipulácie a transformácie cenností (hodnôt) na niečo bez hodnoty.Autor skúma témy ľudských hodnôt spôsobených dostatkom či nedostatkom blahobytu. Zaoberá témou vzácnosti a bezcennosti v grafických experimentoch. Hra s reálnymi bankovkami ,kresba neviditeľným atramentom, uv svetlo, koláž, prach, origami. Autor pristupuje k bankovkám bez rešpektu,že vyjadrujú niečo „hodnotné“ a to mu dovoľuje uchopiť tému s ľahkosťou detskej hry ,ako skladanie papiera s potlačou.
Fotogaléria
Názov podujatia
PAPÍROVÉ NEBE

Miesto konania / kraj
Piešťany / Piešťany

Termín konania
03.03.2022 - 02.04.2022

Popis projektu

Lukáš Reščák -  Papírové nebe . Ideové východiská komentujú témy manipulácie a transformácie cenností (hodnôt) na niečo bez hodnoty / s pridanou hodnotou. Autor skúma  témy materializmu/peňazí. Skúma sociálne rozdiely - priepaste jednotlivcov, spôsobené dostatkom či nedostatkom blahobytu. Dlhodobo sa zaoberá  témou vzácnosti a obyčajnosti (bezcennosti). Čo je cenné a čo je bezcenné? Tieto otázky pretavuje a spracováva vo svojich grafických experimentoch. Vizuálnymi princípmi  v tvorivom procese je hra s reálnymi aj imitovanými bankovkami , grafický výstup  je  v podobe kombinovanej  techniky - kresba neviditeľným atramentom, uv svetlo, koláž, prach, origami.  Formu a deštruovanie pomyselných hodnôt prepája vytváraním nových významov. Pokúša sa posúvať hranice a zaužívané dogmy o peniazoch a použiť ich len ako objekt hodný kreovania. Používa letrické prvky, reálne aj imitované  bankovky a mince rôznej nominálnej hodnoty z celého sveta. Autor bankovky neznehodnocuje,  pristupuje k nim však  bez rešpektu, či vyjadrujú niečo „hodnotné“ a to mu dovoľuje uchopiť tému s ľahkosťou detskej hry ,ako skladanie papiera s potlačou. Do premyslených kompozícií vkladá vtip a nadhľad nad závažnými témami súčasnosti. Chce pretaviť materiálnu úroveň v umelecký i ľudský odkaz.

Názov prímateľa
Lukáš Reščák

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
1 040,00 €