Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

XI. sezóna Multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12

Krátky opis
Multimediálny priestory pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12, podchod AS Topoľčany srdečne pozýva na otvorenie výstavy: Autor: Radovan Ondruš Názov: Analógový denník Kurátor: Mgr. Jozef Peniak, PhD. 5.3.-15.4.2022 Otvorenie výstavy 4.3.2022 o 18:00
Fotogaléria
Názov podujatia
Otvorenie výstavy Radovan Ondruš: Analógový denník

Miesto konania / kraj
Topoľčany / Topoľčany

Termín konania
04.03.2022 - 15.04.2022

Popis projektu

Radovan počas posledných rokov vyfotil veľa kinofilmov. Zvitkových, farebných aj čiernobielych. Lacných Fomapanov,  aj drahých Ilfordov, Kodakov a Fujifilmov. Vo fotografickom denníku nás necháva nahliadnuť do svojho sveta, cez citlivé zábery, ktoré sú jeho osobnou a často aj intímnou výpoveďou. Nejde však len o nejaké bezobsažné obrázky, ktorými sú preplnené sociálne siete a na ktoré sme denne až rutinne zvyknutí. Chcel by som vyzdvihnúť autentickosť a isté čaro nechceného, ktoré vzniklo vďaka analógovému procesu.  Niektoré zábery mu nevyšli podľa očakávaní, lebo viaceré fotoaparáty už boli na dôchodku a podali technicky slabší výkon. No tým pridali dušu. Vďaka tejto nedokonalosti vznikli jedinečné zábery plné človečiny, ktoré nájdete v priestoroch Nástupišťa.


Radovan sa v tomto projekte vedome nehnal za technickou kvalitou ani ostrosťou. Technicky dokonalej fotografie si ako profesionálny fotograf užije viac ako dosť. Trochu kinofilmového zrna a mierneho rozostrenia, či svetelného závoja môže byť pri tomto type fotografie prínosom. Tieto znaky, alebo skôr vlastnosti, dnes vyhľadávame, pretože nám potvrdzujú jedinečnosť fotografie a neopakovateľnosť fotografovaného momentu, ktorý je prchavý, unikátny, aktuálny. Moment, ktorý neodfotíme sa rozplynie v čase. Denne síce vznikajú milióny fotografií, ktoré autori ukladajú kdesi na virtuálne úložiská sociálnych sietí, ale tam sa pravdepodobne aj navždy stratia. 

 

 

Radovan Ondruš je mladý fotograf pôsobiaci v Nitre, kde som vyštudoval fotografický dizajn, pochádza zo Solčian pri Topoľčanoch. Fotografovanie považuje za médium na vyjadrenie svojho osobného vnútorného cítenia a videnia. Za dôležité považuje zachytenie okamihu, aby sa ľuďom pri pohľade na fotografickú výpoveď vyjavili príbeh, zážitky, spomienky, pocity, aby nepôsobil obrázok príliš staticky. Vo svojej tvorbe sa zameriava predovšetkým na módnu, reportážnu fotografiu a vo voľnom čase  fotí architektúru,  cestovanie a voľnú tvorbu.

Názov prímateľa
Nástupište 1-12

Celkový rozpočet:
41 200,00 €

Výška podpory:
37 000,00 €