Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Asi to ukončím - Hangin Hangout

Krátky opis
Výstup z tvorivého štipendia v rámci, ktorého som prepájal súčasný tanec, prácu s odporovým bungee lanom s princípmi výtvarnej inštalácie a ekologicko-spoločenskou témou – recykláciou. Zámerom bolo opätovné využitie už raz použitých materiálov a existujúcich zručností s cieľom ich redefinovať, vracať do hry či dávať do nových kontextov. Cez snahu zastaviť sa a nechať viesť gravitáciou prišla potreba skúmať, čo je to progres.
Fotogaléria
Názov podujatia
Hangin Hangout - výstup z tvorivého štipendia

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
01.10.2021 - 04.03.2022

Popis projektu

Výstup z tvorivého štipendia v rámci, ktorého som prepájal súčasný tanec, prácu s odporovým  bungee lanom s princípmi výtvarnej inštalácie a ekologicko-spoločenskou témou – recykláciou. Zámerom bolo opätovné využitie už raz použitých materiálov a existujúcich zručností s cieľom ich redefinovať, vracať do hry či dávať do nových kontextov. Cez snahu zastaviť sa a nechať viesť gravitáciou prišla potreba skúmať, čo je to progres. 

Hoci ideovo nadväzujem na autorské predstavenie Timeout Burnout (2020), inšpirované  syndrómom vyhorenia a športovým výkonom, či na fascináciu mierou vynaloženého úsilia, vo výskume Hangin Hangout sa hlavným materiálom stáva hra s dočasnosťou vytváraných štruktúr a obrazov.  Človek je v ňom kyvadlo, túžba, ktorá sa nezastavuje, krehká hmota a súčasne nenásytný ničiteľ. Svet, ktorý tvaruje je v neustálej oscilácii medzi vznikom a zánikom, uväznením a vyslobodením. 

Opakujúca sa štruktúra: nájsť oporný bod - rozbehnúť sa - riskovať. 

Opakujúci sa obraz: telo na pomedzí totálnej pasivity (uvoľnenia do pádu a do prázdnoty) a aktivity (túžba vzoprieť sa ťahu lana a gravitácií, či snaha neustále zapĺňať priestor pohybom, či objektami). 

Opakujúci sa princíp: lano odpútava telo od gravitácie a umožňuje novým spôsobom pracovať s kontinuitou pohybu, uvoľnením a napätím, modeluje obraz nekonečného, vynárajúceho sa a zanikajúceho pohybu. 

Opakujúci sa kontrast: lepenkové tubusy toporné, nepoddajné, odhodené a jedno telo v rozhovore s nimi.

Koncept a choreografia: Lukáš Bobalik

Dramaturgia: Maja Hriešik 

Pohybová spolupráca: Jaro Viňarský

Konzultácie: Eva Priečková, Daniela Tomečková, Zuzana Marošová, Alena Domániková. 

Foto: Natália Zajačíková 


Výskum prebiehal v KC Nová Cvernovka v priestoroch Telocvične od októbra 2021 do februára 2022.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Za pomoc pri realizácii štipendia ďakujem RM SPORT RESORT Prievidza a Beart ™ s.r.o. Prievidza. 

Partnerom projektu sú Bratislavský samosprávny kraj a Platforma pre súčasný tanec PLaST. 

Názov prímateľa
Lukáš Bobalik

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
4 368,00 €