Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kytica viazaná zo slov 2021

Krátky opis
Výstava ilustrácií ružomberského rodáka Juraja Martišku v rámci série výstav Stopy z palety.
Fotogaléria
Názov podujatia
Stopy z palety Juraj Martiška

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
01.09.2021 - 31.10.2021

Popis projektu

Kupujem knižky stále a potom v nich listujem a premýšľam nad nimi. Hľadám inšpiráciu medzi súčasníkmi a aj medzi starými ilustrátormi, ale aj na besedách s deťmi, prípadne na workshopoch s nimi. Môj obdiv patrí nielen starším ilustrátorom, ako je Dušan Kállay, Vincent Hložník, Ľuba Končeková Veselá a iní, ale aj mladším a mladým, ktorých to aj napriek zlej situácii s knihami neprestalo baviť a usilujú sa niečo robiť..."

Študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Kremnici a maliarstvo na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Patrí ku strednej generácií slovenských ilustrátorov, ilustroval desiatky detských kníh a učebníc, roky ilustroval v detskom mesačníku Slniečko. V rámci tvorby využíva jednoduchú kresbu, ktorú dopĺňa jemným akvarelom, okrem iného tvorí i komiksy. Venuje sa voľnej maliarskej tvorbe, grafickému dizajnu, vystavuje samostatne a skupinovo. Za svoju tvorbu získal niekoľko ocenení v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska. Je nositeľom  ceny Ľudovíta Fullu, ktorú mu v roku 2013 udelili  Fond výtvarných umení, Slovenská sekcia IBBY a Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Žije v Dunajskej Lužnej neďaleko Bratislavy.

Zdroje: 
https://www.lita.sk/magazin/rozhovor-s-jurajom-martiskom" style="color: rgb(199, 47, 65); outline: none; transition: all 0.7s ease 0s;">https://www.lita.sk/magazin/rozhovor-s-jurajom-martiskom" href="https://www.lita.sk/magazin/rozhovor-s-jurajom-martiskom" style="color: rgb(199, 47, 65); outline: none; transition: all 0.7s ease 0s;">https://www.lita.sk/magazin/rozhovor-s-jurajom-martiskom" style="margin-bottom: 0px; padding: 8px 0px; color: rgb(42, 42, 42); font-family: "Nunito Sans", sans-serif; font-size: 15px;">
https://www.lita.sk/magazin/rozhovor-s-jurajom-martiskom" target="_blank" style="color: rgb(199, 47, 65); outline: none; transition: all 0.7s ease 0s;">STOPY Z PALETY 
naša dlhodobá séria výstav venovaná ilustráciám.  Hľadáme prieniky medzi minulým a súčasným, textom a ilustráciou, knihou a čitateľom.Každý mesiac v knižnici vystavujeme knižnú tvorbu vybraného ilustrátora, s cieľom upozorňovať nielen na novinky, ale aj na staršie a hodnotné tituly. Vydajme sa po stopách ilustrácií a hľadajme pečať, ktorú v nás zanechali...

Podujatie v rámci projektu Kytica viazaná zo slov z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Názov prímateľa
Mestská knižnica Ružomberok

Celkový rozpočet:
3 560,00 €

Výška podpory:
3 200,00 €